Volledig scherm
Een les van de oudste groep op school Iduna met lerares Marilke Jorine Verheye. © ron magielse / pix4profs

Kleine school in boerderij Galder trekt de stekker eruit

GALDER - Basisschool Iduna aan de Galderseweg 3 in Galder gooit de handdoek in de ring. 'Wij hebben het verdrietige besluit genomen dat school Iduna niet langer haalbaar is. Dit betekent dat we per 1 augustus 2018 stoppen', is de boodschap van het bestuur op de Facebookpagina.  De gemeente vindt het een besluit van de school.

Iduna noemt zich een vernieuwende school, die vanuit de antroposofie onderwijst en staatsvrij is. Op 1 januari 2017 vestigde ze zich in een bijgebouw van een boerderij aan de Galderseweg 3 in het buitengebied van Galder. Anderhalve maand later volgde een controle van de gemeente, die vaststelde dat het bestemmingsplan dit gebruik niet toestond. Op de school zitten 20 kinderen.

Het college van B en W bevestigde dit op 3 oktober.  Weliswaar was er een nieuw bestemmingsplan in de maak, maar dat liet nog steeds geen school toe. De ruimte mag van de gemeente wel gebruikt worden voor cursussen, workshops en praktijkruimte voor zingeving en therapie. 

Petitie

Een bezwaarschrift werd afgewezen. Een petitie 'Zet de school Iduna niet met haar kinderen op straat' is inmiddels 1407 keer ondertekend. In oktober vorig jaar liet de gemeente al weten dat het besluit was genomen.  Wel waren B en W bereid in de andere kernen van Alphen-Chaam te kijken of daar een plek beschikbaar zou zijn. 

In de tussentijd duurt het Iduna allemaal te lang en is de school in zwaar weer gekomen. ,,Ondanks inspanning van velen om een nieuwe plek te vinden is dat tot op heden niet gelukt. Mede hierdoor groeit de school onvoldoende en dat is nodig om voort te kunnen bestaan.'' De andere reden dat de leerkrachten de pijp aan Maarten willen geven is een gebrek aan financiën. ,,Het lukt niet om voldoende geld te genereren. Ondanks de mensen die ons belangeloos gesteund hebben.'' En daarmee is het klaar, zijn alle opties bekeken. 

Moeilijke afweging

In een reactie laat het college van B en W van de gemeente Alphen en Chaam weten officieel nog niet te zijn geïnformeerd. ,,Het is een zelfstandige beslissing van de school. We kunnen ons voorstellen dat het een moeilijke afweging is geweest.'' Het college stelt dat het vinden van huisvesting aan de school zelf is. Een overleg om mee te denken over een plek is op verzoek van de school uitgesteld, stellen B en W. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement