Volledig scherm
Erik bestiert samen met zijn vrouw Lisette een veeteeltbedrijf en kaasmakerij in Made. © Pix4Profs-Ron Magielse

Kinderen bij de boerenprotesten misbruik? Nee!

Quote

Je ziet al vroeg of kinderen liefde voor het vak in zich hebben.

Erik van Oosterhout

Ai... is dat even een kop om een column over het boerenleven mee te beginnen. Maar het zit me dwars dat er in verschillende media - ook in een column in deze krant - de boerenstand ervan beticht wordt kinderen te misbruiken om hun protesten kracht bij te zetten. Jazeker, u zag optochten van kinderen met traptrekkers in navolging van hun ouders op de tractoren. U zag kinderen bij de protesten en u zag borden met teksten waarmee boeren vroegen om een toekomst voor hun kinderen. Moeten zonen en dochters van agrariërs per se het vak van hun ouders kiezen? Daar kan ik kort over zijn: nee, zeker niet. Bijzonder is wel dat het vrijwel enkel kinderen van agrariërs gegeven is om in de toekomst ook het boerenvak uit te oefenen. En dat mag je gerust als zorgelijk beschouwen.

Volledig scherm
Erik van Oosterhout. © Pix4Profs-Ron Magielse

Toen mijn ouders op de lagere school zaten kwam bijna de helft van de klasgenoten van een boerderij. Bij mij in de klas waren er dat nog één tot enkele per klas. En bij onze kinderen zijn zij zo'n beetje de enige van de hele school. Maar zoals ik in mijn vorige column al schreef, werken kinderen vaak van jongs af aan mee op een boerderij thuis. Voor sommigen een plicht tot ze oud genoeg zijn om ergens anders een baantje te zoeken, voor anderen hun lust en hun leven. Dat zie je vaak al vroeg, als ze de liefde voor het vak in zich hebben. Soms ligt de interesse wat meer bij het vee, soms bij de machines en soms bij de cijfers. Maar het zal altijd een combinatie zijn, die met een twist het ouderlijk bedrijf een nieuwe toekomst geeft. Een toekomst die met name door de huidige regelgeving bedreigd wordt. Daarom dus de protestborden en de actieve kinderen bij de protesten.

Ik heb zelf vroeger best ook eens geroepen dat ik brandweerman wilde worden, of piloot. Maar het boerenleven zit in me, van jongs af aan al. Ik was nooit geconcentreerd op school als er thuis bijzonder werk te doen was. Wij zien dat nu ook bij een van onze zoons. We plannen ons werk zelfs zo, dat zijn school daar het minst onder lijdt. Wat ik me nog het best herinner van mijn lagere schooltijd? De keren dat mijn moeder mee naar school ging om bij schoolhoofd, meneer Van Kalmthout, een dag vrij te vragen, zodat ik mee kon naar de tweejaarlijkse LandbouwRai in Amsterdam. Mocht ik samen met pa de nieuwste machines gaan bekijken!

Erik van Oosterhout

  1. Brabantse in Noord-Italië blijft nuchter onder uitbraak coronavirus, maar ‘op straat stuk rustiger dan normaal’
    PREMIUM
    video

    Brabantse in Noord-Ita­lië blijft nuchter onder uitbraak coronavi­rus, maar ‘op straat stuk rustiger dan normaal’

    BREDA/BUSTO ARSIZIO - Scholen, bioscopen en musea zijn dicht, sportverenigingen liggen stil en de horeca sluit om 18.00 uur haar deuren. Het openbare leven in de door het coronavirus getroffen Noord-Italiaanse regio Lombardije, ligt flink plat. De uit Rijen afkomstige Jacqueline van Gool (41) maakt aan den lijve mee wat de gevolgen zijn van een uitbraak van het coronavirus.