Volledig scherm
De Marktstraat in Made, waar de vraag is of de bomenrij moet wijken voor het nieuwe centrumplan. © Pix4Profs / Johan Wouters

Kappen of niet? Zilverlindes Marktstraat in Made opnieuw onderzocht

MADE - Het vervolgonderzoek naar de bomen in de Marktstraat in Made is afgerond. De rapporten worden bestudeerd door het college van burgemeester en wethouders. Zij verwachten nog deze maand informatie te geven over het vervolgproces.

Dit laten zij weten op vragen die vorige week gesteld zijn door fractievoorzitter Hanneke de Bruijne (PvdA Drimmelen).

Het is een langlopende kwestie: Het kappen van 27 van de 78 zilverlindes in de hoofdwinkelstraat in Made. Volgens eerder onderzoek, uitgevoerd door Storix Boom & Landschapsbeheer, moet een deel van de bomen gekapt worden om genoeg groeiruimte te behouden voor de rest van de bomen. Dit voorstel is vorig jaar goedgekeurd door de gemeenteraad.

Weerstand

Door weerstand van de inwoners en onder meer het CAB en PvdA is het echter van het kappen van de bomen nooit gekomen. 

Eerder zei wethouder Jan-Willem Stoop: ,,Toen de raad instemde met het plan, heb ik beloofd om het onderzoeksrapport van Storix voor te leggen aan de Bomenstichting.” Boomspecialisten van Alles over Groenbeheer steunen de Bomenstichting.Zij stellen dat in het rapport van Storix belangrijke gegevens ontbreken en dat sommige uitgangspunten vakinhoudelijk onjuist, discutabel of niet te toetsen zijn. ,,Dan is de kap niet gerechtvaardigd.’’, zegt Stoop.

Kermis

En dus liet de gemeente een nieuw onderzoek uitvoeren. Dit keer door Quercus en Terra Nostra. De gemeente komt nog deze maand met de resultaten. De herinrichting van de Marktstraat en het Molenplein werd door de uitgestelde kap vertraagd. Die start in oktober, na de kermis.