Volledig scherm
Eén van de hangaars met oude vliegtuigen van de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht op vliegbasis Gilze-Rijen. Vrijdag viert het vliegend museum haar 50-jarig bestaan. © Joris Buijs / Beeld Werkt

Jubilerende Historische Vlucht krijgt hoog bezoek

RIJEN  - Het is feest bij de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht (KLuHV) die morgen vijftig jaar bestaat. ,,Staatssecretaris Barbara Visser is aanwezig naast onder anderen commandant Luchtstrijdkrachten Dennis Luyt en de burgemeesters van Gilze en Rijen en Tilburg", zegt oud-voorzitter Jan Schut trots. 

Er is een uitgebreid programma voor de honderden genodigden op vliegbasis Gilze-Rijen. ,,Er zijn toespraken en een rondgang langs ons vliegend museum van historische vliegtuigen die buiten staan opgesteld.  Alles wat kan vliegen laten onze vrijwilligers feestelijk vanuit de lucht een groet brengen”, zegt oud-voorzitter Jan Schut. Voor liefhebbers zijn de historische propellorvliegtuigjes in de loop van de namiddag in de lucht te zien vanaf de spottersplek aan de Burgemeester Ballingsweg.

Hangaar

De voorloper van de huidige stichting begon in 1969 als Stichting Vliegsport Gilze-Rijen. Een groep voormalige jachtvliegers kreeg toestemming om op vliegbasis Gilze-Rijen een hangaar te bouwen. Ze restaureerden er een Harvard en een Piper en begonnen een opleiding voor ervaren sportvliegers. De jaren daarna zijn historische vliegtuigen toegevoegd, opgeknapt en luchtwaardig gehouden.  

Een brug te ver

,,Altijd door vrijwilligers die een groot hart hebben voor vliegen en repareren van de kisten. Zo is het unieke vliegend luchtvaartmuseum ontstaan met dertig vliegtuigen”, aldus Schut. Hij is 47 jaar lid, waarvan hij dertig jaar voorzitter was. Vanaf 1976 specialiseerde de stichting zich in het vliegbaar maken van propellorvliegtuigen die bij de Koninklijke Luchtmacht in gebruik zijn geweest. De vliegtuigen zijn gebruikt bij films als Een brug te ver en Soldaat van Oranje. Ook bij de Veteranendag zaterdag in Den Haag zijn vliegtuigen aanwezig. 

  1. Pakketten
    Boerenpraat

    Pakketten

    MADE - En, een beetje rustiger nu? Deze vraag krijg ik met regelmaat van klanten in onze kaaswinkel. Laatst ook weer. Ik begon meteen te ratelen over de late oogst van de sojabonen dit jaar. En dat daarna de wintertarwe nog gezaaid moest worden, maar dat het te nat was. En tussendoor was ik de voorbeelden van onze kerstpakketten 2019 aan het bedenken. Deze moeten ook na twintig jaar nog verrassend en origineel zijn. En betaalbaar, met genoeg keuze in elke prijsklasse.