Volledig scherm
Anita Oomens, samen met zoons Jeffrey en Robin en de kleinkinderen op de tribune bij VV Dongen, de club waar Jozef zo thuis was. © Foto Jan Stads / Pix4Profs

Jozef was familieman én de ideale clubvrijwilliger

In Liefdevolle HerinneringJozef Oomens uit Dongen groeide op bij de gelijkna-mige voetbalclub en bleef er zijn leven lang actief. Hij liet er een gat achter, net als bij zijn gezin.

Voetbalvereniging Dongen vormde voor Jozef Oomens de rode draad in zijn leven. Dat kon mede dankzij de onvoorwaardelijke steun van zijn gezin. Als kind uit een voetbalfamilie voetbalt hij vanaf zijn jeugd bij de lokale club. Logisch dat Jozef dat leven voortzet na zijn trouwen en de geboortes van zijn twee zoons.

Volledig scherm
Het echtpaar Jozef en Anita Oomens. © familie Oomens

De Dongenaar brengt elke vrije minuut naast zijn werk als uitvoerder bij een elektrotechnisch bedrijf door bij de plaatselijke voetbalclub. Maar in het voorjaar van 2013 komt de diagnose chronische leukemie, een klap in het gezicht van zijn gezin. Jozef is moe, niet een beetje, maar écht moe. Jozef gaat zienderogen achteruit, tot het moment dat hij op 1 mei 2016 op 67-jarige leeftijd sterft.

Quote

Als het even beter ging, wilde hij naar de voetbal. Kijken langs de lijn

Anita Oomens

Als zijn eigen kroost oud genoeg is om te voetballen neemt hij de rol van jeugdelftalleider op zich. En serieus. ,,Onze zoon Jeffrey speelde bij de E-tjes", vertelt zijn vrouw Anita. ,,Ik ging natuurlijk kijken." De voetbalman is de ideale vrijwilliger. Al snel coördineert hij de jeugdelftallen, is Jozef lid van het jeugdbestuur en als er iets georganiseerd wordt, kan er altijd een beroep op hem gedaan worden. Hij verzorgt ook alle fotografie bij de vereniging. Tijdens zijn ziekte neemt Jeffrey die taak van hem over. ,,Het was geen man waar je snel ruzie mee kreeg", vertelt Robin (32). ,,Door zijn geduld met jongeren was hij vaak betrokken bij de begeleiding van deze speciale groep voetballers."

Vanwege zijn ervaring bij het elektrotechnisch bedrijf verzorgt Jozef ook alle klussen bij de vereniging op dat gebied. Niets is hem te veel, hij klimt zelfs in de lichtmasten om lampen te vervangen. ,,En dan te bedenken dat hij hoogtevrees had", zegt Robin lachend, ,,maar ja, het was voor VV Dongen hè."

Volledig scherm
Dankzij de Stichting Wensambulance kon Jozef de kampioenswedstrijd van zoon Robin, die bij Olympia'60 voetbalt, nog deels meemaken. © archieffoto BN DeStem

Het gezin ging graag samen op vakantie, vaak meerdere keren per jaar. Vooral de reisjes naar Salou roepen fijne herinneringen op. ,,Daar stond onze caravan en zijn we 15 jaar lang met plezier naartoe gegaan. Zelfs toen hij al ziek was. Dan hielpen mensen ons daar", memoreert Anita.

Quote

De laatste weken thuis waren intens en heel mooi. We bewaren er goede herinnerin­gen aan

Anita Oomens

De ziekte van Jozef sloeg ook bij VV Dongen in als een bom. ,,Jozef was nooit ziek en dan dit. Als het even beter ging, wilde hij naar de voetbal. Kijken langs de lijn, maar zelfs dat werd uiteindelijk te vermoeiend. Dan ging hij onderuit en riep: 'Het is niks hoor, ik sta zo weer overeind.' Gelukkig was er altijd iemand die hem thuisbracht. Hij was zo geliefd en dwong zoveel respect af." Bijna 60 jaar was Jozef Oomens lid van VV Dongen, in 2014 werd hij lid van verdienste.

Op 1 april 2016 blijkt Jozef uitbehandeld. Hij wil maar één ding en dat is dat Anita hem tot het laatst verzorgt. ,,Hij zei: 'Dat kande gij wel hè, Aniet?' Ik ben trots dat ik dit heb kunnen doen. De laatste weken thuis waren intens en heel mooi. We bewaren er goede herinneringen aan. Veel bezoek van familie en vrienden, foto's kijken en herinneringen ophalen. Wij hebben goed afscheid kunnen nemen."

Dankzij Stichting WensAmbulance Brabant kan Jozef zelfs de kampioenswedstrijd van zoon Robin, die bij Olympia'60 speelt, nog meemaken. Vanaf een brancard kijkt hij een een deel mee. Jozef is blij dat hij dit voor zijn jongste zoon kan doen. ,,In de weken daarna fleurde hij nog even op", weet Jeffrey nog. Maar op 1 mei 2016 doofde Jozef zijn kaarsje alsnog.

Deel uw herinnering

Heeft u dierbare herinneringen aan een overleden partner, familielid, vriend(in) of kennis? Wij luisteren graag naar uw verhaal. U kunt zich opgeven voor de rubriek In Liefdevolle Herinnering door een mail te sturen naar s.denboer@bndestem.nl