Volledig scherm
Journalist Tjietse Broeders in zijn rol als trouwambtenaar. © Esther Huijskens

Journalist Dongen mag niet meer ‘trouwen’

DONGEN - Journalist Tsjietse Broeders (32) van het Weekblad Dongen mag niet langer huwelijken voltrekken in zijn gemeente. ,,Dat zou weleens te maken kunnen hebben met mijn kritische stukken’’, zegt Broeders.  

Voor de lokale reporter draait het ontslag als trouwambtenaar uit op een erezaak. ,,Het gaat mij uiteraard niet om de inkomsten. Als trouwambtenaar voltrek ik hooguit een handvol huwelijken per jaar. Het is een principekwestie. Er zijn nooit klachten over mij ingediend. Er is geen sprake van plichtsverzuim. Politiek gezien ben ik in Dongen niet actief. Waarom moet ik dan weg?’’ vraagt Broeders zich af.

‘Betrokken’

De geboren en getogen Dongenaar voelt zich naar eigen zeggen miskend. ,,Ik doe dit puur voor een gemeenschap die ik goed ken. Zie mij maar als een betrokken Dongenaar. Ik doe dit om dezelfde reden als waarom ik voor een lokaal nieuwsmedium schrijf.’’

De Dongense gemeentesecretaris Henk van Noort, verantwoordelijk voor het ‘vertrek’ van Broeders als trouwambtenaar, zegt dat van ontslag geen sprake is. ,,Hij heeft een tijdelijk contract en ik heb besloten om dat per 1 januari niet te verlengen. Dat heeft te maken met nieuwe wetgeving die voorschrijft dat alle medewerkers van de gemeente een officieel dienstverband krijgen. Ik vind zo’n vast dienstverband niet stroken met zijn positie als onafhankelijk journalist’’, zegt Van Noort. 

Verbaasd

Broeders is hier verbaasd over. ,,Een plaatselijke collega van mij, die voor een ander Dongens nieuwsmedium schrijft, is ook trouwambtenaar en zij hoeft niet weg. Dat is toch meten met twee maten?’’ Volgens Van Noort gaat in haar geval om een al bestaand vast contract dat per 1 januari ‘automatisch’ overgaat in een vast dienstverband. ,,In dat geval is er geen beslismoment, terwijl dat bij Broeders wel het geval is.’’    

  1. Druk? Ik laat mijn leven niet leiden door anderen
    Geef uw mening

    Druk? Ik laat mijn leven niet leiden door anderen

    Het is een van de meest voorkomende klachten van nu: het dag in, dag uit te veel ballen tegelijk moeten hooghouden. Thuis, op het werk, bij de (sport)club, op school, bij familie; veel mensen ervaren de huidige tijd alsof ze worden geleefd door hun omgeving. Het gevoel dat alles en iedereen in de nabijheid iets van je verwacht en jij je verplicht voelt die verwachting waar te maken. Het probleem speelt bij zowel jong als oud en in tal van sectoren. Hoe houd je de regie over je eigen leven?