Volledig scherm
PREMIUM
Esther Shaya (midden) schreef het levensverhaal op van het Joodse echtpaar Harry Cohen en Sientje Kattenburg. © Esther Shaya

Joodse liefde overleefde de oorlog

DONGEN - Steeds minder getuigen van de Tweede Wereldoorlog zijn nog in leven. Bijna op de valreep worden de laatste herinneringen op papier gezet. Dat geldt bijvoorbeeld voor het levensverhaal van het Joodse echtpaar Harry Cohen (98) en Sieny Kattenburg (94). Esther Shaya tekende het op.

Iedereen denkt dat Harry en Sieny ,Overleven in verzet en liefde een echt Amsterdams verhaal is. ,,Maar dat is slechts ten dele waar. Dit verhaal brengt ons ook naar Dongen'', zegt Esther Shaya (52).

De schrijfster groeide op in Prinsenbeek en volgde een opleiding toerisme in Breda. Nu woont ze al jaren in Amsterdam, waar ze samen met haar man en drie zonen een hotel uitbaat aan de Kloveniersburgwal. 

Levensverhaal

Daarnaast schrijft ze voor de Amsterdamse uitgeverij Gibbon Uitgeefagentschap verhalen over Joodse huizen in Nederland. ,,Ik kreeg het verzoek van de uitgeverij om het levensverhaal van Harry Cohen en Sieny Kattenburg vast te leggen. Dat was best spannend. Ik ging eerst kennis maken om te kijken of er een klik was. Die bleek er gelukkig te zijn.''