Volledig scherm
Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht van vliegbasis Gilze-Rijen biedt jongeren de kans met hen een professioneel concert te geven. © Ministerie van Defensie

Jongeren kunnen sky high met
orkest Koninklijke Luchtmacht

GILZE EN RIJEN - Jongeren die muzikale hoogvlieger willen worden kunnen zich aanmelden voor een uniek project. Tachtig tot honderd jongeren kunnen dit jaar optreden met het beroepsorkest van de Koninklijke Luchtmacht. 

Stichting TooN! en vijf muziekverenigingen uit Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen is het gelukt om het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht mee te laten werken aan het project Sky High in Harmony. Dit leidt tot een concert op zaterdag 24 november op waarschijnlijk vliegbasis Gilze-Rijen. 

Beroepsorkest

Doel van het project is om jeugdmuzikanten tot 25 jaar in een professionele omgeving te laten spelen. ,,Het is een bijzondere kans'', zegt Mark Tittulaer van TooN! dat cultuurinitiatieven opzet.  ,,Met een beroepsorkest als dat van de luchtmacht kunnen jongeren veel leren. Daarnaast willen de betrokken harmonieën jeugdmuzikanten die (nog) niet bij een orkest spelen, laten ervaren hoe leuk dit is. Wellicht dat ze zich willen aansluiten bij een vereniging.'' 

Naast de jeugdleden van de verenigingen is er plek voor een veertig tot vijftig jonge muzikanten. Wie mee wil doen moet een houten of koperen blaasinstrument of percussie-instrument op op B-niveau kunnen bespelen. Er wordt geregeld gerepeteerd bij de dichtstbijzijnde harmonie. Er zijn drie gezamenlijke repetities op 30 juni in Rijen, 30 september in Chaam en 4 november in Alphen. Aanmelden kan tot 15 april via de website www.toonjetalent.nl. Nadere info via info@toonjetalent.nl.  

Basisscholen 

Parallel met dit project verzorgt Het KunstPodium dat kunst- en cultuureducatie verzorgt in Dongen en Gilze-Rijen een muziekproject voor basisschoolleerlingen van de ABG-gemeenten. Een deel van hen krijgt een rol bij het optreden op 24 november. De betrokken gemeenten  en het VSBfonds steunen het project financieel. 

Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht  onder leiding van Jasper Staps is een van de 3 militaire harmonieorkesten van de Nederlandse krijgsmacht en heeft haar standplaats op Vliegbasis Gilze en Rijen. De musici verzorgen de muziek bij militaire ceremonies en staatsaangelegenheden. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement