Jongeren in actie tegen schade en overlast vuurwerk

Jamaica Vink

OOSTERHOUT - Oosterhoutse jongeren gaan op oudejaarsavond de straat op om leeftijdsgenootjes aan te spreken op vuurwerkoverlast. Het is een pilot van de 
gemeente en Surplus Welzijn, die wordt uitgerold in het Slotpark en de wijken Slotjes Midden en Oosterheide. "Doel is om de schade van vuurwerk en de overlast naar beneden te krijgen", aldus gemeentewoordvoerder Frank Lambregts.

Directe aanleiding zijn de vernielingen vorig jaar in Slotjes Midden, vermoedelijk verricht door jongeren. In het activiteitencentrum - overigens vaker doelwit van vandalen - sneuvelde d
rie ruiten; met wasbenzine werd brand gesticht. Later die avond stond een auto aan de Slotlaan in vuur en vlam en werd geprobeerd om speeltoestellen in de Tempelierstraat te vernielen met vuurwerk. 

Hassan Lammou, jongerenwerker bij Surplus Welzijn: "We willen niet afwachten wat er dit jaar gebeurt. Daarom gaan we de wijk in om ervoor te zorgen dat het een leuke  jaarwisseling wordt.
" Het project is volgens hem niet alleen ontstaan vanuit de gemeente en Surplus; ook de jongeren zelf wilden actie ondernemen. "Laten zien dat zij actief betrokken zijn bij hun wijk en absoluut niet achter de vernielingen staan." 

Wat de 'rolmodellen' precies gaan doen? 
Lammou: "De jongeren lopen tussen ongeveer 18.00 en 1.00 uur in groepjes door de wijk. Ze zijn geen politieagenten, maar spreken leeftijdsgenoten waar nodig wél aan op hun gedrag. Verder gaan ze preventief in gesprek over vuurwerk afsteken en de gevaren daarvan. Het idee is dat het veel krachtiger is als jongeren uit de wijk deze boodschap overbrengen." Surplus heeft volgens Lammou inmiddels zes tot acht jongeren bereid gevonden om op pad te gaan. "Tussen de 16 en 20 jaar. Er zijn nog twee ouderen bij; zij zijn samen met de jongerenwerkers de begeleiders. We zijn allen te herkennen aan onze hesjes."

Als de pilot een succes is, wordt het project volgens de gemeente en Surplus volgend jaar voortgezet. 
Lammou heeft er in ieder geval vertrouwen in. "Als vrijwilliger ben ik bij een soortgelijk initiatief in Hoge Vucht in Breda betrokken. Vorig jaar zijn jongeren daar voor het eerst de straat op gegaan. Je ziet en hoort in de buurt dat het werkt."