Volledig scherm
ANP Photo

'Jongeren eten vaak zo ongezond'

OOSTERHOUT - Wie dinsdag zin had in een flesje cola, was bij het Mgr. Frencken College in Oosterhout niet op het juiste adres. De school doet mee aan Seven days of feedback; een landelijk project waarbij leerlingen én leraren zeven dagen lang opdrachten krijgen op het gebied van eten en sport.

Dinsdag was het thema Walk on water en werd er alleen maar water geserveerd. Frencken neemt voor het eerst deel aan het project. Projectleider Bram Bogaers: „Het een mooie en laagdrempelige manier om bewustwording te creëren over verantwoord eten en sporten.”

Geen vlees
Seven days of feedback ging maandag van start. Die dag stond in het teken van Meat Free Monday. Gymdocent en projectleider Roosje Verhoeven: „‘Wááát, geen vlees?’, reageerden veel leerlingen. Het is gek om te merken dat het voor sommige echt vreemd is om een keer geen vlees te eten.”

Het project is gekoppeld aan een mobiele app. Met het plaatsen van foto’s kunnen scholieren punten verdienen. Wie van alle ongeveer honderd deelnemende scholen de meeste punten heeft, kan een prijs winnen. Verhoeven: „Zo’n tweehonderd leerlingen hebben de app al gedownload. Sommigen zijn echt actief en plaatsen foto’s van hun maaltijden.” Zo plaatste Verena van Etten maandag een zelfgemaakte groentepizza. „Het wordt hier gezien als een soort wedstrijd; en ik wil natuurlijk graag winnen”, zegt ze.

Ongezond eten
Esmee Jansen is ook enthousiast over het project. „Mensen van mijn leeftijd eten vaak zo ongezond”, legt Esmee uit. De Meat Free Monday sprak haar in het bijzonder aan. „Ik eet zelf geen vlees, het was leuk dat anderen nu ook eens konden ervaren hoe dat is.” Het project duurt nog tot en met dinsdag. „We houden nog een bootcamp in het Lukwelpark en gaan pannekoeken bakken met lokale producten”, aldus projectleider Bram Bogaers.