Volledig scherm
© Thinkstock

Jeugdzorg haalt kinderen tijdelijk weg van zorgboerderij Hoge Aard in Molenschot

MOLENSCHOT - Jeugdzorg Noord-Brabant heeft vier kinderen tijdelijk weggehaald bij zorgboerderij de Hoge Aard in Molenschot. Ze zijn naar logeeradressen overgebracht.

Jeugdzorg Noord-Brabant heeft vier kinderen tijdelijk weggehaald bij zorgboerderij De Hoge Aard in Molenschot. Ze zijn naar logeeradressen overgebracht.

Aanleiding is de voortdurende onrust en dreiging die sinds een uitzending van Undercover in Nederland op De Hoge Aard afkomt. "We creëren een time-out", zegt bestuurder Durk Kooistra. Ook voor de twee andere kinderen die via persoonsgebonden budgetten op De Hoge Aard verblijven, wordt een oplossing gezocht.

Jeugdzorg zag eerder af van ingrijpen, nadat ze op grond van onderzoek door onder anderen een vertrouwensarts vaststelde dat de situatie voor jeugdigen en jong-volwassenen er veilig was. "Dat is niet veranderd. De situatie is onveilig geworden door dreiging van buitenaf", aldus Kooistra.

Undercover Nederland

Sinds de eerste uitzending over De Hoge Aard van Undercover in Nederland, afgelopen zondag, is het onrustig rond de boerderij. Volgens Kooistra is er gedreigd met brandstichting en inbraak, hebben vreemden met zaklampen binnengeschenen, op de ramen getikt en bedreigingen geuit. "Daarop heeft de politie alert gereageerd, maar dat alles leidt tot te veel onrust bij de kinderen."

De Inspectie Jeugdzorg doet inmiddels zelf onderzoek naar de situatie, de verwachting is dat staatssecretaris Van Rijn maandag Kamervragen beantwoordt. "Dan is ook de tweede uitzending geweest en maken we de balans op wat we verder doen." Ex-medewerkers, een ouder en enkele ex-cliënten betichten eigenaars Gerda de Waal en Sandra Burgemeestre van mishandeling, verwaarlozing en uitbuiting van kinderen en jong-volwassenen. Zij willen niet reageren.