Volledig scherm
De jeugdgemeenteraad Gilze en Rijen sluit een leerzaam jaar af. © Zamire Willems

Jeugdraad Gilze en Rijen zwaait af: ‘We wilden met opzet afval op de grond laten vallen’

GILZE EN RIJEN - Debattraining, het interactieve rollenspel Democracity en ideeën bedenken rondom het thema zwerfafval. Het was een druk, leerzaam jaar voor de jeugdgemeenteraad van Gilze en Rijen. Woensdagmiddag zwaaiden de 19 jonge raadsleden af.

Yente Hartel (11) werpt een laatste blik op de zilverkleurige ambtsketen, die ze als jeugdburgemeester een jaar lang met trots heeft gedragen. Volgend jaar neemt ze zeker weer plaats in de jeugdgemeenteraad, maar over een toekomst als politicus twijfelt ze nog. ,,Ik vind tekenen en kunst ook heel leuk, maar ik hoorde dat je politiek er ook bij kan doen. Mark Rutte is toch ook eigenlijk gewoon leraar?”

Ook loco-jeugdburgemeester Mike Alberts (12) kijkt terug op een leerzame periode, al vindt hij het nog steeds jammer dat ze een bepaald project niet mochten uitvoeren. ,,We wilden in het winkelcentrum met opzet afval op de grond laten vallen en kijken wat mensen zouden doen, maar dat mocht niet. De winkeliers vonden dat niet zo’n goed idee.” Een geraffineerd plan, dat mensen bewust moest maken van zwerfafval met de stille hoop het probleem op te lossen.

Waardevoller

Voor Wethouder Aletta van der Veen wordt de jeugdgemeenteraad steeds waardevoller. Naast het aanmoedigen van jongeren om ‘het vizier open te zetten’ en een bijdrage te leveren aan de maatschappij, koos de gemeente dit jaar voor een andere insteek. Het moest écht iets opleveren. 

,,We kozen ervoor actief één onderwerp bij de kop aan te pakken in plaats van meerdere kleine projecten. Minder onderwerpen, met meer focus.” Een aanpak die zich vertaalde in het door de jeugdraadsleden opgezette Instagram-account, #zwerfie, waar mensen foto’s delen van locaties waar zwerfafval ligt en opgeruimd wordt. Inmiddels kent het account ruim 22.700 berichten. ,,Als je met elkaar gefocust bent op één onderwerp, zie je ook echt dat er iets ontstaat”, aldus Van der Veen.

  1. Pakketten
    Boerenpraat

    Pakketten

    MADE - En, een beetje rustiger nu? Deze vraag krijg ik met regelmaat van klanten in onze kaaswinkel. Laatst ook weer. Ik begon meteen te ratelen over de late oogst van de sojabonen dit jaar. En dat daarna de wintertarwe nog gezaaid moest worden, maar dat het te nat was. En tussendoor was ik de voorbeelden van onze kerstpakketten 2019 aan het bedenken. Deze moeten ook na twintig jaar nog verrassend en origineel zijn. En betaalbaar, met genoeg keuze in elke prijsklasse.