Erik van Oosterhout bestiert samen met zijn vrouw Lisette een veeteeltbedrijf en kaasmakerij in Made.
Volledig scherm
Erik van Oosterhout bestiert samen met zijn vrouw Lisette een veeteeltbedrijf en kaasmakerij in Made. © Pix4Profs-Ron Magielse

‘Jetten kan zich onder een stikstofdekentje gaan verstoppen’

BoerenpraatOp 16 februari was het zover. Vanaf die datum mocht het land weer bemest worden met organische mest. Voor ons is dat de start van het nieuwe groeiseizoen. En omdat we de winter dit jaar overgeslagen lijken te hebben, ligt het gras er fris groen bij. 

Quote

Eind jaren 80 reden we bij regenach­tig weer al dunne gier over het grasland om het een goede start te geven

Erik van Oosterhout

Vaak wacht je na 'de datum' op de juiste omstandigheden en tot de 'temperatuursom' is bereikt. Als alle positieve dagtemperaturen opgeteld vanaf 1 januari de 180 bereiken, is het vuistregel om te beginnen met mesten. Soms is dat in maart, dit jaar was dat al in januari.

Erik van Oosterhout.
Volledig scherm
Erik van Oosterhout. © Pix4Profs-Ron Magielse

Ik denk terug aan andere tijden, eind jaren 80. Bij regenachtig weer reden we al dunne gier over het grasland om het een goede start te geven. De ammoniumstikstof in de mest had immers tijd nodig opneembaar te worden voor de plant. De regen zorgde voor minder emissie en verbranding. Stikstof is de belangrijkste bouwsteen in de natuur.

Maar de landbouwpraktijk werd ingehaald door nieuwe regels. Mest moest voortaan geïnjecteerd worden in de grond om stikstofemissie tegen te gaan. In Nederland tenminste. In Duitsland is er juist een verbod op het injecteren, omdat stikstof dan eerder het grondwater zou bereiken. En in België bedenkt men mestbewerkingen die juist zoveel mogelijk luchtstikstof ontwikkelen - daar bestaat de lucht immers al voor 78 procent uit. 

Quote

Na zo'n uitspraak staat bij ons wel meer dan alleen ons nekhaar overeind

Erik van Oosterhout

Elk land heeft zijn eigen manieren om hetzelfde doel te bereiken. Honderden miljoenen euro's zijn al geïnvesteerd. De melkveehouderij bereikte er een reductie van bijna 70 procent mee ten opzichte van 1990, de varkenshouderij zelfs tot 85 procent.

Op ons bedrijf zorgen alleen deze regels al voor een kostprijsverhoging van ruim 15.000 euro per jaar, al meer dan 30 jaar. En dan hoor je D66-fractievoorzitter Rob Jetten laatst in een talkshow lacherig zeggen: ‘En dan heb je tegenwoordig stikstof, iets waarvan niemand tot een jaar terug had gehoord.’ Na zo'n uitspraak staat bij ons wel meer dan alleen ons nekhaar overeind! 

Het maakt duidelijk dat wij regels opgelegd krijgen van totale onbenullen. Van mensen die vertrouwen op cijfers waarvan de organisatie die ze berekent - het RIVM - al aangeeft dat ze een foutmarge van 70 tot 100 procent kunnen bevatten! Het RIVM dekt zich in. Dankzij de boerenacties krijgen we morgen zicht op de werkelijke cijfers. Dan kan Jetten zich onder zijn eigen stikstofdekentje gaan verstoppen.

Erik van Oosterhout