Jan Meerdink, Oosterhoutse brandweerman in hart en nieren (1926-2016)

OOSTERHOUT – Jan Meerdink, die tweede kerstdag op 90-jarige leeftijd overleed, was een brandweerman in hart en nieren. Hij was meer dan vier decennia betrokken bij de bluswerkzaamheden in en om Oosterhout. 

In maart 1945 begon hij als vrijwilliger, achteraf tot zijn eigen verbazing. “Mijn vader zat er ook bij, en kwam altijd eerder dood dan moe weer thuis. Toch ben ik er na de Tweede Wereldoorlog bij gegaan. Eigenlijk gekkenwerk, want we waren bijna allemaal middenstanders. Als ik in de zaak stond en dat ding ging af, sprintte ik naar de kazerne. En bleven de klanten in mijn winkel achter”, vertelde hij in 2012 in een interview met BN DeStem.

Meerdink bestierde een rijwielhandel aan de Leijsenhoek tot in 1967 zijn 8-jarige zoontje voor de deur van de zaak werd doodgereden. Na een moeilijke privéperiode besloot hij dat het anders moest en werd hij in 1971 de eerste betaalde kracht van het brandweerkorps. Hij bleef jarenlang ondercommandant en zag het aantal branden van zo'n 30 per jaar aan het begin van zijn carrière toenemen tot 240 toen hij in 1987 afscheid nam.

Meerdink, gerespecteerd en geliefd, was het gezicht van de brandweer in Oosterhout. Daarnaast was hij onder meer betrokken bij het Oosterhoutse carnaval en de Voormalig Uitgezonden Militairen Oosterhout (VUMO) nadat hij tussen 1947 tot 1950 bij het Commando Luchtvaarttroepen in op Java (Nederlands-Indië) diende. 

Hij kreeg talloze onderscheidingen, waaronder de gouden eremedaille van de Orde van Oranje Nassau en het ereteken voor Orde en Vrede.

Meerdink wordt op oudjaarsdag gecremeerd.

  1. Knallende opening Sensation Waailand in Made
    Play

    Knallende opening Sensation Waailand in Made

    MADE - Het kleurt wit van de feestgangers in de grote feesttent op het Madese weiland. Met de dresscode white winter is de twaalfde editie van Sensation Waailand met het thema ‘Winter Wonderland’ vanavond van start gegaan. Van landelijke beroemdheden tot lokale talenten. Van feestmuziek tot bonkende hardstyle. Het waait allemaal voorbij vanavond. Wie er optreden, blijft tot het laatste moment een verrassing. “Dat doen we bewust, het gaat echt om de beleving”, zegt organisator Koen Grootscholten. En dat weten de feestgangers ook, want de 6000 kaarten waren binnen een kwartier uitverkocht.