Volledig scherm
Marga Wasser (rechts) met naast haar de medisch-directeur van het Surinaamse ziekenhuis, in het artikel van De Waterkant © Marja Klein Obbink

JA Foundation zet met medische gift grote stappen in Suriname

RAAMSDONKSVEER - Vijf jaar na de oprichting maakt de JA Foundation grote stappen in Suriname. De stichting van oprichtster Joyce van Blerck uit Den Hout, die zich inzet voor kansarme (wees)kinderen in Suriname, heeft er definitief voet aan de grond gekregen dankzij een grote donatie van medische hulpmiddelen.

,,De hele Surinaamse pers deed verslag van onze missie en de symbolische overdracht van de spullen aan 's Lands Hospitaal", vertelt een enthousiaste voorzitter Marga Wasser van de JA Foundation bij terugkomst in haar woonplaats Bavel. ,,We stonden in alle Surinaamse kranten."

De medewerking van televisiepersoonlijkheid Jörgen Raymann aan het project in Suriname heeft zeker bijgedragen aan de vele publiciteit. Raymann heeft zich verbonden aan het werk van Joyce van Blerck, drager van de Ziekte van Huntington, die haar voorzitterschap zo'n twee jaar geleden heeft overgedragen aan Marga Wasser. 

Handschoenen

Wasser: ,,We draaien vooral op kleine giften van particulieren, en konden daar onderhoud en inrichting van de wees(tehuizen) van betalen. Tot we werden verrast door een groot bedrijf uit Breda, Vrins Handelsonderneming, die  ons een enorme partij medische hulpgoederen aanbood. Het ging om disposables, spullen van wegwerpmateriaal, zoals handschoenen, onderleggers, spuiten, etcetera. Vrins betaalde ook de overtocht."  

Peter Vrins zegt desgevraagd dat hij zich verder buiten de publiciteit wil houden.

Quote

Ik krijg net door dat de container bij 's Lands Hospitaal is aangekomen. Wat een prachtige missie!

Marga Wasser, voorzitter JA Foundation

De symbolische overdracht aan de plaatsvervangend medisch-directeur van het ziekenhuis, in het bijzijn van vertegenwoordigers van het ministerie van volksgezondheid, werd in alle media uitvoerig beschreven. De waarde van de gift is moeilijk te schatten. ,,Sommige kranten spraken over vele miljoenen euro's maar de medisch directeur schatte het zelf in haar speech op vele duizenden euro's. Laten we daar dan mar aan vasthouden. Ze was ons ontzettend dankbaar."

Terwijl Wasser huiswaarts keerde, zorgden de achterblijvers van de stichting voor de laatste handelingen. Wasser: ,,Ik krijg net door dat de container bij 's Lands Hospitaal is aangekomen. Wat een prachtige missie!