Volledig scherm
380 kV-hoogspanningsmasten (foto ter illustratie)

Inwoners Geertruidenberg: 'Ga voor zuid bij 380 kV'

RAAMSDONKSVEER - Geen 380 kV richting Geertruidenberg, kies de zuidelijke variant. Dat is klip en klaar de boodschap van alle bewoners die dinsdag naar een informatiebijeenkomst in het gemeentehuis van Raamsdonksveer kwamen. 

Opstijgpunten

Een van de noordelijke varianten raakt Geertruidenbergse gemeentegrond, hetzij deels ondergronds. Alleen moeten er in dat geval opstijgpunten komen van 4.000 vierkante meter. Sini van der Velden zegt al tientallen jaren te strijden tegen de hoogspanningsmasten. Ze woont bij de huidige 150 kV-masten. 

"Ga bij ons in de straat deur aan deur en je hebt diverse gevallen van kanker of andere ziekten. En in Oosterhout zijn het de vogeltjes en de eekhoorns, de natuur herstelt zich wel hoor. Ik strijd al vanaf 1989 om de masten zo ver mogelijk weg te krijgen." 

Belast

Veel bewoners vinden dat Geertruidenberg als gemeente al enorm belast wordt met de huidige tracés, de snelweg en de Amercentrale in de buurt. Meer dan genoeg, vinden zij. "Ik woon nabij knooppunt Hooipolder, ik zie het vrachtverkeer bijna door de voortuin komen", meent Jan Kuyten. "Het woon- en leefklimaat gaat achteruit." Bij de keuze voor een noordelijke variant wil wethouder Kevin van Oort een soort wisselgeld vragen: mocht 380 kV naar Geertruidenberg komen, dan komt de vraag om de 150 kV-lijn die door de wijken gaat te verwijderen. 

"Voor ons is dat een voorwaarde", vindt Bert Kars van de actiegroep Geertruidenberg 380 kV Nee. "Ook wij zijn voor zuid." Minister Henk Kamp neemt het besluit, wel geeft de regio West-Brabant een gezamenlijk advies. "Ik zou alles op het zuidelijke tracé zetten", geeft Jan Slenders, raadslid voor Lokaal+ mee aan Van Oort. Mirjam de Groot (PvdA): "Die masten moeten uit de tuinen."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement