Volledig scherm
ANP

Inwoners Den Hout gaan minst vaak naar de huisarts

DEN HOUT - Waar in Nederland gaan de mensen het meest naar de huisarts, ligt het medicijngebruik hoog of gaan ze relatief vaak naar het ziekenhuis. En waar laten de inwoners die zorgaanbieders veel vaker links liggen?

Volgens de verzamelde gegevens van alle zorgverzekeraars steekt één dorp in de regio Breda en Oosterhout er met kop en schouders bovenuit. In het amper duizend zielen tellende Den Hout blijken de inwoners veel minder om zorg aan te kloppen dan elders.

De zorgkosten in het dorp liggen er liefst 40 procent lager dan het landelijk gemiddelde. 'Kostten' we in 2014 met onze bezoekjes aan de huisarts, ziekenhuis en medicijnen gemiddeld net iets meer dan 2.000 euro per persoon, in Den Hout bedroegen die zorgkosten twee jaar geleden maar 1.124 euro per persoon.

Een opmerkelijk verschil waar Bas van Bergen, voorzitter van de apothekersvereniging Midden- en West-Brabant wel een verklaring voor heeft. "Mensen in dorpen zijn vaak toch wat behoudender. Gaan niet zo snel naar de huisarts, kijken het eerst een paar dagen aan en als het dan echt niet gaat, maken ze alsnog een afspraak. Ik denk dat je het vooral daarin moet zoeken."

Kijkend naar andere dorpen waar de zorgkosten gemiddeld ook lager liggen dan in de steden, lijkt Van Bergen gelijk te hebben. Maar vrijwel nergens is zijn de zorgkosten zo laag als in Den Hout. Mogelijk heeft dat iets te maken met het simpele feit dat in Den Hout noch een apotheek, noch een huisarts meer te vinden is. De dichtsbijzijnde zit in Made of Oosterhout.

  1. Knallende opening Sensation Waailand in Made
    Play

    Knallende opening Sensation Waailand in Made

    MADE - Het kleurt wit van de feestgangers in de grote feesttent op het Madese weiland. Met de dresscode white winter is de twaalfde editie van Sensation Waailand met het thema ‘Winter Wonderland’ vanavond van start gegaan. Van landelijke beroemdheden tot lokale talenten. Van feestmuziek tot bonkende hardstyle. Het waait allemaal voorbij vanavond. Wie er optreden, blijft tot het laatste moment een verrassing. “Dat doen we bewust, het gaat echt om de beleving”, zegt organisator Koen Grootscholten. En dat weten de feestgangers ook, want de 6000 kaarten waren binnen een kwartier uitverkocht.