Volledig scherm
De training van het G-team van TSC. © EDWIN WIEKENS

‘In het G-Toppersteam van TSC is plaats voor iedereen’

De trainingsavond van het G-team verloopt ontspannen. Zo kunnen de spelers zich lekker voorbereiden op de wedstrijd van komende zaterdag. Voor alle jongens is een plekje!

Op de velden van voetbalclub TSC in Oosterhout wordt deze woensdagavond fanatiek gesport. Op het eerste veld, bezien vanaf de parkeerplaats aan de Warandelaan, is een partijtje aan de gang over de helft van het veld.

Beide teams zijn aan elkaar gewaagd, het spelbeeld golft op en neer. Doordat de soms lastig te interpreteren buitenspelregel is losgelaten, kan diepe-spits Jay zich eenvoudig vrijlopen in de buurt van het voor hem vijandelijke doel. Zijn eerste serieuze schot mist voldoende vaart en wordt door keeper Michel gekeerd.

0-0

Even later, aan de andere kant van het veld ziet Joey zijn schot net naast het doel gaan. Als ook de vrije trap van Kevin knap wordt gestopt en Milan zijn poeier op de paal uiteen ziet spatten, eindigt het vriendschappelijke potje in een terechte 0 -0. 

De trainingen van het G-team volgen een vast stramien. Na een korte warming up, is er tijd voor een paar oefeningen. ,,Het afwerken op goal vinden ze het allerleukste”, zegt coach Bart Peeters. ,,Dat vond ik zelf ook toen ik jong was”, voegt hij er eerlijk aan toe. Tegen de klok van half acht volgt het aller-allerleukste deel van de training: het partijtje.

'Iedereen mag meedoen'

Het G-team bestaat nu uit 23 spelers, er is plaats voor iedereen die - om welke reden dan ook - niet kan meedraaien in een van de andere (jeugd)teams. ,,Als autist wordt je in andere teams niet altijd geaccepteerd. Hier mag iedereen meedoen”, zegt Gijs Nuyten (16). Sommige teamgenoten ziet hij geregeld buiten de club om. Peeters wordt bijgestaan door Tim Szelech (28). ,,Dit is mijn eerste jaar als hulptrainer”, legt hij uit. ,,Halverwege het vorige seizoen moest ik stoppen vanwege een blessure.” Aan de zijlijn staan Mark Bickers, Jay’s vader, en Edwin Bouwes, vader van Ruben en Michel. ,,Lekker ballen, daar draait het om voor die jongens”, zegt Bickers. ,,Dit is hún clubje, hun sport”, die geen training of toernooi mist van zijn zoon. ,,Er is veel aandacht voor samenspel. Sommige spelers die voor het eerst komen, zie je timide het veld betreden, hoofd omlaag. In enkele weken komen ze los en gaan ze helemaal mee in het spel.”

'Verslaafd aan voetbal'

,,Ik heb ervaren dat je met andere ouders veel tips en adviezen kunt uitwisselen”, zegt Bouwens. Na afloop geeft Jens Benda aan dat hij zich geen leukere sport kan voorstellen. Net als zijn maatje Thom Castelein; ,,Ik ben verslaafd aan voetbal”, aldus de jonge PSVfan. Komende zaterdag staat weer een wedstrijd op de kalender. Dat spits Thom in de training niet gescoord heeft, deert hem niet. ,,Laatst op een toernooi heb ik 22 keer gescoord en 15 assists gegeven.”