In een rolstoel ervaren hoe het is om te stemmen in de gemeente Drimmelen

VIDEODRIMMELEN – Blind, doof, slecht ter been. Iedereen moet kunnen stemmen. Maar, dan moeten de stembureaus hier wel op ingespeeld zijn. Om de toegankelijkheid van de stembureaus te testen heeft wethouder Lieke Schuitmaker in een rolstoel een rondje langs de stemlocaties in Drimmelen gemaakt.

De schuine loopplank maakt het moeilijk om het stembureau in de brandweerkazerne in Lage Zwaluwe binnen te komen. Ook is de parkeerplaats eigenlijk té smal”, zegt Els van de Made uit Made. Zij controleert namens Woon Welzijn Zorg de toegankelijkheid in de gemeente Drimmelen. Voor deze klus heeft ze wethouder Lieke Schuitmaker gevraagd om mee te kijken. Om zelf te ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten.

Van der Made: ,,Deuren, drempels en parkeerplaatsen. Er zijn veel elementen om in de gaten te houden. Straks gaan we ook nog naar de dojo in Made. Deze locatie staat bekend als niet toegankelijk voor rolstoelen. Zo ziet ze ook het verschil.”

,,Zwaar hoor!”, roept Schuitmaker vanaf buiten. Met moeite krijgt ze haar rolstoel naar binnen. Haar kinderen willen helpen, maar dat mag niet. Schuitmaker: ,,De gemeente heeft veel geld geïnvesteerd in het toegankelijk maken van overheidsgebouwen. De stemlokalen zijn daar ook een onderdeel van. Ik wil vanuit het perspectief van de inwoners ervaren hoe het voelt om te stemmen in een rolstoel.”

Ondanks de smalle parkeerplaatsen is de locatie wel goedgekeurd.

Volledig scherm
Wethouder Lieke Schuitmaker testte de rolstoeltoegankelijkheid door zelf in een rolstoel de stembureaus af te gaan. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer
  1. Leer kind op school om te gaan met emoties
    Geef uw mening

    Leer kind op school om te gaan met emoties

    Het leren omgaan met emoties zou een vast onderdeel moeten worden op scholen. De druk die veel opgroeiende kinderen vandaag de dag voelen, zorgt bij steeds meer van hen voor problemen. Een reden daarvoor is dat zij vaak niet weten om te gaan met de emoties die daarmee gepaard gaan. Dit kan leiden tot depressies en in het ergste geval (pogingen tot) zelfmoord. In 2017 pleegden bijna twee keer zoveel Nederlandse jongeren zelfmoord ten opzichte van het jaar daarvoor.