IJsmarkt doelwit vandalen

Nadat vandalen de afgelopen weken al vernielingen aanrichtten in en rond het Oosterhoutse Slotpark, hebben onbekenden dit weekend ook beschadigingen toegebracht bij de ijsbaan (in aanbouw) op de Markt.

In de nacht van zaterdag op zondag sloegen vandalen opnieuw toe in het centrum van de stad, waar deze keer vernielingen werden aangericht bij de IJsmarkt. Politiewoordvoerder Jiske van Pelt: ,,Zondagmorgen om 10.00 uur is melding gemaakt van vandalisme. Tussen drie en vier uur in de nacht is er een ruit vernield, zijn er kerstbomen verplaatst en is het aggregaat voor de ijsbaan uitgezet." Volgens Van Pelt is het niet duidelijk wie er achter de vernielingen zit. ,,We weten allemaal dat er de laatste tijd sprake is van vandalisme en overlast in het centrum, maar wij kunnen niet zeggen of het om dezelfde dadergroep gaat." Een medewerker van de IJsmarkt bevestigt het vandalisme, maar wil er verder niets over kwijt. De verontwaardiging is groot. Oud-wethouder Carla Bode sprak in een twitterbericht over 'een stelletje idioten'.

Een groep die al een tijdje voor overlast zorgt in het Slotpark, op het Bouwlingplein en op de Heuvel telt enkele tientallen jongens. Vrijwel allemaal zijn ze rond de 16 jaar oud. Zij worden door omwonenden en de politie verantwoordelijk gehouden voor onder meer het in brand steken van het kunstwerk De Anoniemen in het Slotpark. Dat gebeurde twee keer, de laatste keer op woensdagavond. De gemeente wil de schade op de daders verhalen. Eerder hielden vandalen ook huis op het terras van restaurant Heuvel 11 (voorheen De Vrijheid). Eigenaar Ralph van Dijk zegt dat het sinds dinsdag, toen zes jongeren voor overlast werden bekeurd, rustig is gebleven op de Heuvel. ,,Ik heb alleen nog wat jongens van ongeveer 13 jaar oud in het Slotpark vuurwerk zien afsteken."