Volledig scherm
Muurschild dat op de buitenmuur van ieder huis in Oosterhout kan worden opgehangen. Het huis is daarna automatisch een Kaaiendonks monument. © Hans van Vugt en Ad Jespers

Ieder huis kan Kaaiendonks monument worden

KAAIENDONK - Een uur nadat Ad Jespers op Facebook bekendmaakte dat hij samen met Hans van Vugt Kaaiendonkse muurschildjes heeft laten maken, lopen er al vijftig bestellingen binnen. ,,Mijn telefoon ontploft”, zo meldt Jespers enthousiast.

Quote

Het is een positieve stimulans voor het Kaai­endonks carnaval.”

Ad Jespers, Bedenker van het Kaaiendonks monument.

Een Kaaiendonks muurschildje is een plaatje dat je aan de muur van je huis kunt bevestigen. Net zoals een rijksmonument een monumentenschildje op de buitenmuur heeft, zo markeert een Kaaiendonks muurschildje een huis waar mensen wonen die het Kaaiendonks carnaval een warm hart toedragen. ,,Je maakt van je huis een Kaaiendonks monument”, stelt Jespers.

Voorlopers

Uiteraard zijn er voorlopers die eerder met een soortgelijk idee kwamen zoals het Kaaiendonks insigne dat je naast je deur kunt hangen. ,,Ik heb het gezien in Roosendaal. Ik vind het een leuk ding en ik dacht wat Roosendaal kan, kan Oosterhout ook.” In Roosendaal wordt al jarenlang op de gevel van een huis de zogeheten uisorde geplaatst.

Draagt bij aan het carnavalsgevoel

,,Het is een positieve stimulans voor het Kaaiendonks carnaval”, zegt bedenker Ad Jespers. ,,Je ziet de laatste jaren minder bedrijvigheid met carnaval en minder nieuwe aanwas. Dat vind ik jammer. Ik wil het Kaaiendonks carnaval behouden. Het is cultureel erfgoed en helpt om Oosterhout een prettig leefbare stad te houden. Een schildje aan de muur draagt bij aan het carnavalsgevoel.”

Basten afhaaldag

Op zondagmiddag 3 november, wordt het eerste Kaaiendonks muurschildje om 12.00 uur uitgereikt aan de beschermvrouwe van het Kaaiendonkse Carnaval Christel Buijs. Dat gebeurt in Restaurant De Schout op de Markt tijdens de Basten afhaaldag. De Kaaiendonkse muurschildjes zijn te bestellen via Kaaiendonks.muurschildje@gmail.com