Huur een agent in Gilze en Rijen: 'Bekeuren met zingeving'

GILZE EN RIJEN 

Ergert u zich aan hondenpoep? Aan hardrijders in de woonwijk of aan rondhangende jongeren? Rent a cop! Ofwel: huur een agent. 
'Waar in de gemeente Gilze en Rijen wilt u de politieagenten van team Langstraat en de BOA's van de gemeente zien? Deze oproep plaatste het Team Langstraat op haar Facebookpagina. Zoals ze dat de afgelopen week ook al deed voor inwoners van onder meer Dongen. Doel: Laat de burger het maar eens zeggen. Interactie met de bevolking. Niet iedereen begreep de actie overigens helemaal. Getuige bijvoorbeeld de reactie van Kay op Facebook: 'Ik ben eigenlijk voor minder politie in Gils... dat ze boeven gaan vangen of zo.'  
In Dongen leverde de actie vorige week 111 
 bekeuringen op. Die werden uitgedeeld voor het overschrijden van de maximale snelheid, voor het niet dragen van de autogordel, het niet kunnen tonen van het rijbewijs en mobiel bellen in de auto.

Gilze en Rijen koos voor controles op (nummer 1) snelheid, overlast van jongeren in de omgeving van de Isabella van Spanjestraat en de Monseigneur Ariënsstraat en overlast van loslopende en wildpoepende honden.  Dus gingen de agenten en bijzondere opsporingsambtenaren (BOA's) van de gemeente om 16.00 uur aan de slag. Om te beginnen in de Hannie Schaftlaan. Daar werd een agent met laser opgesteld. Hardrijders werden er op de kruising met de Zwarte Dijk tussenuit geplukt. Een motorrijder, onder anderen, die al na vijf minuten de klos bleek. Bijna 30 km. te hard, na correctie. Boete: 374 euro. Een agent, met gevoel: "Ik vind het ook altijd hard geld." Coördinator Jarno Leduc had het met  zo mogelijk nog meer empathie over 'bekeuren met zingeving.'  En de politiemensen mochten ook rekenen op begrip van de overtreders. En sympathie van omwonenden, die om de controles verzochten: "Goed dat jullie dit doen. Want hier wordt vaak hard gereden. Gevaarlijk als je de weg moet oversteken."

  Nu al staat vast dat het team Langstraat de actie Rent a cop ook in 2017 voortzet. Met steeds twee dagen in de vier gemeenten die het team bedient. Dus mogen ook Gilze en Rijen en Dongen hun wensenlijstje weer inleveren. Leduc hoopt dat er dan ook nieuwe ideeën worden ingediend.   

Voor de resultaten van de actie van vandaag: zie de pagina van het team Langstraat op Facebook of volg BN DeStem.