Volledig scherm
© Marcel van Dorst

Hulpdiensten schalen af bij diesellekkage in Lage Zwaluwe (video)

LAGE ZWALUWE - De hulpdiensten die aan de Wilgendijk in Lage Zwaluwe bezig zijn de diesellekkage het hoofd te bieden, schalen af. Een transportleiding waar diesel doorheen wordt vervoerd, lekt sinds enige tijd. Uit metingen blijkt dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid.

Een boer aan de Wilgendijk in Lage Zwaluwe rook woensdagmiddag al een diesellucht. Hier heeft hij vervolgens melding van gedaan. Onder andere milieuteams en een meetploeg van de brandweer kwamen ter plaatse. Vermoedelijk is er een lekkage in een transportleiding. "Wij zagen de dieseldrab in het weiland", zegt politiewoordvoerder Pierre-Ine Mattheussens. "Uit de metingen bleek dat de situatie niet zorgelijk is. Ieder uur herhalen we deze metingen en de waardes lopen ook niet op."

De transportleiding waar het om gaat loopt vanuit Pernis richting Duitsland. Door de leiding wordt diesel getransporteerd. De melding werd donderdagochtend rond 01.45 uur opgeschaald. Niet vanwege het gevaar, maar zodat het dichten van het gat en de sanering van vervuilde grond gecoördineerd uitgevoerd wordt.

Doordat diesel een sterke lucht is,kan het mogelijk zijn dat omwonenden de brandstof ruiken. De brandweer adviseert in dit geval ramen en deuren te sluiten.

Wat gaat er gebeuren
De leiding is op dit moment afgesloten waardoor verdere lekkage niet mogelijk meer is. Er is begonnen met het afgraven van vervuilde grond. De verontreiniging zit grotendeels op het weiland en in een sloot. Hoeveel grond verontreinigd is, is nog niet bekend. Volgens een woordvoerder gaat het vooralsnog om een gebied van twintig bij twintig meter. "Later vandaag komt hier meer duidelijkheid over. Ik verwacht dat we nog de hele dag en mogelijk langer bezig zijn met saneren", meldt de politiewoordvoerder.

Er is nog niet bekend hoe de lekkage is ontstaan.

Volledig scherm
Afgraven van vervuilde grond bij Lage Zwaluwe. Foto Marcel Otterspeer / Pix4Profs
Volledig scherm
Afgraven van vervuilde grond bij Lage Zwaluwe. Foto Marcel Otterspeer / Pix4Profs
Volledig scherm
Lekkage. © Mathijs Bertens/Stuvefotografie
Volledig scherm
Afgraven van vervuilde grond bij Lage Zwaluwe. Foto Nicole Roelands
Volledig scherm
Afgraven van vervuilde grond bij Lage Zwaluwe. Foto Marcel Otterspeer / Pix4Profs
Plek waar de diesel uit ondergrondse leiding bij Lage Zwaluwe is gelekt. De vervuilde grond wordt afgegraven en afgevoerd. Video Nicole Roelands