Volledig scherm
Huisarts Haverkamp (geheel links) en huisarts Veenman (derde van links) gaan met pensioen. Zoon Daan (tweede van links) neemt de praktijk over, samen met Alex Bastick (rechts) © Johan Wouters / Pix4Profs

Huisartsenechtpaar na dertig jaar opgevolgd door zoon: ‘Liefde voor geneeskunde is besmettelijk’

OOSTERHOUT - Het huisartsenkoppel Haverkamp stopt na ruim dertig jaar met hun praktijk in Oosterhout. Zoon Daan neemt de praktijk per 1 januari over.

Bewijs
De familie Haverkamp is hèt bewijs dat liefde voor het vak erfelijk is. Henny Haverkamp (64) en Annefried Veenman (62) trouwden in 1976. Ze startten tien jaar later samen één praktijk in Oosterhout.

Hun zoon Daan werd ook huisarts. En zelfs zijn vrouw is, hoe kan het ook anders, huisdokter van beroep. Toeval? „Nee, heel logisch”, vertelt Veenman. „De liefde voor het vak is besmettelijk. Als arts begrijp je je partner als geen ander.”

Wachtkamer
Dat hun zoon opvolger zou worden, was geen moeilijke keuze. De 29-jarige Daan Haverkamp is opgegroeid in de huisartsenpraktijk, die toen nog aan huis gevestigd was. „Als kind speelde ik al in de wachtkamer. Ik werk nu samen met assistenten, die mij als kind nog verschoonden”, lacht hij.

Hoewel het beroep met de paplepel is ingegoten, komt de liefde voor het vak niet alleen van zijn ouders. Haverkamp jr. werd op z’n tiende aangereden door een auto. „De chirurg die mij toen hielp, heeft echt een enorme indruk op me gemaakt”, verklaart hij. “Een enorm grote man, maar toch erg zorgzaam en lief. Hij is echt een rolmodel voor me geweest.”

Geen koppeltje
Toch komt er geen nieuw koppeltje in de huisartsenpraktijk. Haverkamp jr. trekt niet samen met zijn vrouw in de praktijk. „We willen werk en privé gescheiden houden”. Hij volgt zijn ouders samen met compagnon Alex Bastick op, die al bijna twee jaar in de praktijk werkt. Samen worden ze verantwoordelijk voor zo’n 3500 patiënten.

Eind december houdt het artsenechtpaar een afscheidsreceptie voor hun patiënten in Theater De Bussel.