Volledig scherm
© RGB Stock

Huisarts uit Geertruidenberg geschorst vanwege seks met patiënte

GEERTRUIDENBERG - Zijn collega’s van de huisartsenpraktijk in Geertruidenberg hadden hem uitdrukkelijk verboden om nog langer contact te hebben met de patiënte. En ook zijn partner wilde het niet. Het weerhield de arts, afkomstig uit Uitwijk, niet om de vrouw toch te blijven opzoeken. Tot juli van dit jaar mag hij zijn vak niet uitoefenen, maakte het Ministerie van Volksgezondheid afgelopen week in een advertentie bekend.

‘Grensoverschrijdend gedrag’ is de reden voor de schorsing, zo staat in de bekendmaking. De man had sinds oktober 2015 een relatie met de vrouw. De arts kwam bij de vrouw thuis, ze gingen samen naar de sauna en stuurden elkaar berichtjes.

Volgens het verslag van de zitting bij het Regionaal Tuchtcollege in Eindhoven was de relatie dan weer aan en dan weer uit, maar telkens zocht een van de twee weer contact. ,,Kom je vandaag ajb voor thuisvisite?”, appte de vrouw in februari 2016, nadat ze van een paard was gevallen.

"Sorry, moet ik niet doen. Zal ik een van de andere artsen vragen naar je te komen kijken? Ben bang dat ik er gezeik mee krijg.”

"Nee, ik wil jou nu heel graag zien. Als arts en om de onduidelijkheid de wereld uit te helpen.”

In april zette de arts er definitief een punt achter. En in mei deed de vrouw waar ze in januari al mee had gedreigd: ze diende een klacht tegen hem in.

Tijdens de zitting in oktober verklaarde de arts dat hij zich gechanteerd voelde. De vrouw op haar beurt vond dat de huisarts haar had gedumpt. Zijn advies aan de vrouw om een andere huisarts te kiezen legde zij naast zich neer.

Het college beoordeelde dat de arts terdege is te verwijten dat hij een relatie heeft aangeknoopt met de vrouw. ‘Seksueel contact tussen arts en patiënt: het mag niet, het mag nooit.’