Lisette van Oosterhout bestiert samen met haar man Erik een veeteeltbedrijf en kaasmakerij in Made.
Volledig scherm
Lisette van Oosterhout bestiert samen met haar man Erik een veeteeltbedrijf en kaasmakerij in Made. © Pix4Profs-Ron Magielse

‘Hopelijk gaan we de boel na deze coronatijd eens flink resetten’

BoerenpraatWat een gekke tijd... De natuur maakt de dienst uit in deze 'maakbare' wereld. Als boer zijn we gewend dat de natuur de baas is, en dat we ons daar zoveel mogelijk op aan moeten passen om boer te kunnen blijven. 

Quote

We zijn hier in het westen steeds verder van de natuur af komen te staan. Hoe moeten we reageren nu blijkt dat de natuur niet 'maak­baar' is?

Lisette van Oosterhout

Denk aan overvloedige regenval, waarop wij geulen gaan graven in het land. Zo redden we het gewas en dus onze inkomsten. Of er komt onweer, waarop we direct het gemaaide gras binnenhalen in plaats van het buiten te laten drogen tot hooi. Slecht voer betekent immers slechte melkproductie en dat is slecht voor onze inkomsten. Maar het huidige coronavirus is van een ander kaliber. Hoewel... ook daar moeten wij zo goed mogelijk op anticiperen.

Lisette van Oosterhout
Volledig scherm
Lisette van Oosterhout © Pix4Profs-Ron Magielse

Maar dat gaat niet iedereen even goed af. We leven in een tijd dat we het geslacht van ons ongeboren kind willen weten, zodat we het kamertje in de juiste kleur kunnen verven. We laten ons opereren voor een mooiere neus, vollere lippen of slankere heupen. We zijn hier in het westen steeds verder van de natuur af komen te staan. Hoe moeten we reageren nu blijkt dat de natuur niet 'maakbaar' is?

Quote

Hopelijk gaan mensen én beleidsma­kers na deze crisis nadenken over het verschil tussen prioritei­ten en welvaarts­pro­ble­men

Lisette van Oosterhout

Het is fijn dat ons beroep aangemerkt is als 'cruciaal'. Werden we het laatste half jaar nog eenzijdig geportretteerd als overbodige, vervuilende sector die vooral woningbouw in de weg zit, nu wordt (h)erkend dat voedselproducenten wél essentieel zijn. Zij zorgen voor voedselzekerheid binnen de grenzen. Een minister die stelt dat de grens niet dicht kan omdat we voedsel nodig hebben, liegt. Een dichte grens zal ons land gigantisch raken, maar neemt niet onze voedselzekerheid weg. 

Wellicht moeten we ons voedselpatroon aanpassen. Maar is dat het ergste wat ons nu kan overkomen? Dat we tropische bananen en mango's tijdelijk moeten vervangen door appels en peren van eigen bodem? Er zijn volop aardappels, uien en eieren beschikbaar die vanwege gesloten grenzen niet op export mogen. Hamsteren is niet nodig, aanpassen wel. Hopelijk gaan mensen én beleidsmakers na deze crisis nadenken over het verschil tussen prioriteiten en welvaartsproblemen. De boel eens resetten!

Voor nu denk ik: drink melk en eet groenten, fruit, vlees en kaas uit Nederland. Zorg voor een sterke weerstand. Niet alleen tegen het virus, ook tegen de niet aflatende stroom aan coronanieuws. Ik hoop dat iedereen zijn gezonde verstand en lichaam behoudt.

Lisette van Oosterhout