Hoogbejaarde trucker uit Oosterhout vervult droomwens met laatste rit

videoOOSTERHOUT - Een bijzonder moment zaterdag in zorgcentrum Oosterheem. Niet alleen werd bewoner Leen van Mook 85 jaar, hij zag ook zijn droomwens in vervulling gaan. De gepensioneerde trucker kroop namelijk voor de laatste keer in de vrachtwagen voor een volwaardige afscheidsrit.

Verjaardagen in verzorgingstehuizen hebben van nature iets melancholisch. Natuurlijk is er familie, taart, slingers en zorgpersoneel dat extra zijn best doet. Tegelijkertijd hangt er bij dergelijke vieringen altijd een nostalgisch verlangen in de lucht naar het tijdperk van voor het bejaardenhuis. In het geval van de jarige Leen van Mook speelt dit verleden zich voor een groot gedeelte af in de vrachtwagen. 

Vanaf zijn 19e reed hij vracht in het binnenland en later ging hij met zijn truck ook de wijde wereld bevoorraden. “Ik heb het werk vroeger graag gedaan, vooral naar Italië vond ik mooi”, vertelt Van Mook. Wat hem precies trok aan het mediterraanse land herinnert de licht dementerende oud-trucker niet meer. Wel weet hij zeer zeker dat het niets met de plaatselijke bella donnas te maken had. “Mooie vrouwen? Daar heb ik onderweg nog nooit naar gekeken”, zegt hij guitig en met een knipoog.

Rugklachten

Nadat Van Mook op 61-jarige leeftijd moest stoppen met werken vanwege rugklachten bleef hij reizen. De man kocht een camper en was vaak met zijn vrouw in Spanje te vinden. Ook thuis was Van Mook altijd bezig met allerhande klusjes en reparaties. Dat hij sinds twee jaar als weduwe in het zorgcentrum achter de geraniums zit valt Van Mook dan ook zwaar. Dit is ook te zien wanneer er een enorme vrachtwagen voor de deur van zorgcentrum Oosterheem verschijnt. “Die zal wel voor mij zijn, of niet?”, zegt Van Mook met tranen in de ogen. 

Iets trager dan vroeger, maar vrijwel op eigen kracht, klimt de gepensioneerde chauffeur even later in de vrachtwagencabine. Achter hem aan rijdt een stoet van familie.

“We gaan zo bij Van der Valk eten net als de chauffeurs van vroeger”, verklaart dochter Lian Snijders vlak voor het instappen. Alhoewel ze zich ook een tijd herinnert dat haar vader aardappelen vanuit Nederland meenam om geld te besparen voor het gezin thuis. “Het was vroeger niet alleen rozengeur en maneschijn, maar hij heeft altijd goed voor ons gezorgd en de kost verdiend.”

Volledig scherm
Meneer Leen van Mook (bijna 85) uit Oosterhout had als wens op de wensboom in zorgcentrum Oosterheem in Oosterhout laten plaatsen dat hij graag nog een keer met een vrachtwagen mee wilde rijden. Zijn familie had daarop contact gezocht met het bedrijf van Ge Simsons, zijn oude werkgever. “Wilde zelf rije ?” vroeg de chauffeur hem vlak voor vertek. Foto Pix4Profs / Johan Wouters © Pix4Profs / Johan Wouters
  1. Transgender Jo enny Vosman uit Dussen wil anderen helpen: ‘Er is nog veel discriminatie en onbegrip’
    PREMIUM

    Transgen­der Jo enny Vosman uit Dussen wil anderen helpen: ‘Er is nog veel discrimina­tie en onbegrip’

    DUSSEN - Het zijn de woorden van een stoere vrouw, die op haar derde al wist dat er iets niet klopte. Want: geboren als een jongetje. ,,Heel basaal, er zat iets tussen mijn benen dat daar niet hoorde. Ik vond dat ding verschrikkelijk, het paste niet bij mij. Autootjes, treintjes, lego, ik liet het allemaal links liggen. In plaats daarvan speelde ik met barbies, vlechtte en kamde hun haartjes. Urenlang.”