Volledig scherm
Made - (Een deel van) De projectgroep 'centrumplan Made' bij de pastorietuin in de Kerkstraat. Een verborgen parel in het dorp die nu nog niet vrij toegankelijk is. VLNR: Wethouder Jan-Willem Stoop, Sander van Sambeek (Oomen Architectuur), Cees Kwaaitaal (Directeur BredaBouw) en projectleider Corina Segeren. © Pix4Profs/ Ramon Mangold

Hoe zorg je dat de Bernarduskerk-omgeving weer het dorpshart van Made wordt?

MADE - Hoe zorg je dat het gebied rond de Bernarduskerk weer het dorpshart van Made wordt? En dat die prachtige, nu nog verborgen pastorietuin, daar deel van uitmaakt? Daar gaat het over op de 'meedenkavond' op dinsdag 25 september in het gemeentehuis. Het is de eerste van drie bijeenkomsten. Het woord is nu aan alle inwoners van Made. 

De kern van het plan dat voorligt: de kerk wordt cultureel centrum, de kapel bij de huidige Mayboom blijft staan, van de pastorietuin een dorpstuin maken en hoe gaan we de rest van het gebied inrichten.

Na de verkennende gesprekken met verenigingen en andere partijen, willen de gemeente, BredaBouw (eigenaar kerk) en Oomen Architecten aan de slag. Op de eerste avond maakt architect Sander van Sambeek samen met deelnemers een ontwerp voor het gebied. Dit moet in de volgende bijeenkomsten leiden tot een keuze uit varianten. 

Thuis

Aan de verenigingen is gevraagd of ze verplaatsing naar de kerk zien zitten. Wethouder Jan-Willem Stoop: ,,In de Mayboom huizen wel 25 verenigingen. Met elk hun eigen wensen. Sommige zitten daar drie uur per week, andere, zoals de ouderenbond de hele dag. En dan heb je nog de koren, die eisen stellen omtrent de akoestiek." Maar de uitkomst van deze inventerisatie  is 'zeer prettig' vervolgt hij: ,,Iedereen zegt zich in de kerk thuis te kunnen voelen".

Hobbels zijn er zeker nog te nemen, bevestigt directeur Cees Kwaaitaal van BredaBouw. ,,Als je in de ene ruimte een muziekuitvoering hebt en in de andere iets educatiefs...dan moet je die zaken kunnen verbinden. Dat is aan de architect."

Gemeente en kerk-eigenaar BredaBouw trekken samen op. Dat geldt ook voor de keuze voor Oomen Architecten. Stoop: ,,Hun presentatie was het meest inspirerend omdat die teruggreep naar de kwaliteit die dit gebied in het verleden heeft gehad; het groene karakter en het kloostergebouw."

Quote

...de kwaliteit die dit gebied in het verleden heeft gehad; het groene karakter en het kloosterge­bouw.

Jan-Willem Stoop, wethouder

Schetsen zijn er nog niet, benadrukt Kwaaitaal. ,,We willen het juist samen met de mensen gaan doen". Dat geldt ook voor de plek waar woningbouw moet komen, zegt hij.

Als opdrachtgever heeft Breda Bouw het laatste woord. Wat als gemeente en aannemer het niet eens worden? Kwaaitaal: ,,Dat zijn wij niet van plan." Komt dan toch de optie van de sloop van de kerk om de hoek? Hij: ,,Ik wil niet denken aan slopen. Er is in het verleden al te veel verkloot. Mijn drive is om hier een pareltje maken en er niet als een platte aannemer tussen te zitten".

  1. OH Ares brengt fans uit heel Nederland naar Oosterhout en wil de stad wat teruggeven
    VIDEO

    OH Ares brengt fans uit heel Nederland naar Oosterhout en wil de stad wat teruggeven

    OOSTERHOUT - ,,In dit park hebben Eli (zijn manager), Dennis (zijn dj) en ik onze toekomst uitgestippeld. Dat maakt het echt bijzonder", glundert Rens Ottema, alias Ares, nog na. Hij trad zondagmiddag op op het Parkfeest Oosterhout, in het Slotpark. Een thuiswedstrijd. ,,Ik heb een behoorlijk vaste groep fans die me overal naartoe volgen, dat maakt het nu anders dan de eerdere keren dat ik hier stond. Ik voelde wat minder bewijsdrang, had er meer plezier in."