De twaalf kandidaten op het terrein in Made.
Volledig scherm
De twaalf kandidaten op het terrein in Made. © Screenshot NPO

Hoe Mades Powerweekend decor van tv-programma Hunted werd: ‘Slechts twee mensen wisten ervan’

videoMADE - Het begon met een mysterieus mailtje: ‘We zoeken voor een tv-programma naar een visuele locatie in Brabant, op ongeveer een uur rijden van Amsterdam'. Of het Powerweekend in Made daaraan wilde meewerken. De bijzondere omschrijving deed aanvankelijk de wenkbrauwen van de organisatoren fronzen, maar het resulteerde ruim een maand later in een bijzondere hoofdrol in tv-programma Hunted. 

Wie maandagavond naar de eerste aflevering van het NPO3-programma heeft gekeken, zag hoe de twaalf kandidaten werden losgelaten op een terrein met gigantische tractoren en motoren. De ‘hunters’ van het tv-programma, een team van opsporingsspecialisten die de kandidaten moeten opsporen, wisten na wat online zoekwerk al snel waar ze mee van doen hadden: de tractorpulling op het Powerweekend Made. 

Maand voorbereid

De opname was op 16 juni. Maar al op 2 mei werden organisatoren Koen Grootscholten en Johan van Oosterhout benaderd door het productiebedrijf. Na het mysterieuze mailtje hadden de twee nog veel vragen. ,,We wilden wel weten waar we aan zouden meewerken‘’, zegt Koen Grootscholten nadat hij maandagavond met veel plezier naar de uitzending van het programma had gekeken. 

De deelnemers van Hunted stapten uit op het middenterrein van Made's Powerweekend.
Volledig scherm
De deelnemers van Hunted stapten uit op het middenterrein van Made's Powerweekend. © Screenshot NPO

De producenten kwamen daarom langs in Made, in het diepste geheim. Rond de organisatie van het bedrijf mocht verder niemand er van weten, om het programma niet in de war te schoppen. Grootscholten: ,,Ik kende het programma al en dacht: het is toch niet geregisseerd? Waarom willen ze dan vooraf een locatie regelen?’’ Bij de uitleg van de producent bleek dat het programma een andere start kreeg dan gebruikelijk: iedereen zou op één punt vertrekken, en er moesten veel mensen zijn, om de kandidaten in verwarring te brengen. En daar ging toch echt wat voorbereiding aan vooraf. 

Met publiek, maar wel veilig

Ze arriveerden met het busje op het middenterrein.
Volledig scherm
Ze arriveerden met het busje op het middenterrein. © Screenshot NPO

Daar werkten de twee maar al te graag aan mee. Maar hoe regel je dat op een festivalterrein waar ook nog eens gigantische tractoren rondrijden? ,,Er moest al publiek zijn, maar we konden natuurlijk niet het risico lopen dat de deelnemers tussen de tractoren gingen lopen. We hadden het daarom een halfuur voor de start van het evenement gepland‘’, legt Grootscholten uit. Slechts een select gezelschap wist ervan, onder wie één beveiliger die het busje met kandidaten moest doorlaten. Die werd een uur van tevoren ingelicht. Ook de regisseur van de tractorpulling wist het, zodat het evenement niet zo beginnen voor de kandidaten weg waren.

De rest wist van niets. ,,Het is een spel, bedoeld voor tv. Je wilt niet dat het gespeeld overkomt. Het publiek werd ook verrast. Zij wisten ook na afloop niet dat het voor tv-programma Hunted bedoeld was. Zo zouden ze de ‘hunters’ niet per ongeluk kunnen helpen met posts op sociale media. ,,Toen de promo deze week online kwam, hoorde ik ineens bezoekers zeggen: ‘oh, dat was dus die gekkigheid waar we naar hebben gekeken!’‘’ 

Quote

Het is een spel, bedoeld voor tv. Je wilt niet dat het gespeeld overkomt. Het publiek werd ook verrast. Zij wisten ook na afloop niet dat het voor tv-programma Hunted bedoeld was

Koen Grootscholten

Bij een normaal tv-programma verraden camera's dat er gefilmd wordt. Maar bij Hunted waren die goed verstopt. Zo zaten ze bijvoorbeeld strak op de borst gemonteerd. De zo'n 30 tot 35 producenten en cameramensen vielen daarom bijna niet op tussen het gewone publiek. 

Ondervraagd

Zelfs de parkeerwachter ontkomt niet aan de kritische vragen van de hunters. Waar zijn de kandidaten heen gevlucht?
Volledig scherm
Zelfs de parkeerwachter ontkomt niet aan de kritische vragen van de hunters. Waar zijn de kandidaten heen gevlucht? © Screenshot NPO

Toen de kandidaten eenmaal rondliepen, was het maar de vraag waar ze heen zouden gaan. De organisatie van het Powerweekend hield er rekening mee dat ze op het terrein zouden blijven, om de nacht door te brengen. Uiteindelijk vluchtten ze echter allemaal het dorp uit, om uit handen te blijven van de inmiddels in Made gearriveerde hunters. De speurders lieten geen kans onbenut om de kandidaten te pakken. Zo werden beveiligers en parkeerwachters van het Powerweekend ondervraagd en werd een bezoeker die een lift had gegeven zelf ook nog opgespoord. 

Of dat allemaal nut heeft gehad moet later blijken. In de komende afleveringen is te zien of de kandidaten drie weken lang uit handen van de hunters blijven. Lukt ze dat, dan winnen ze het programma. 

Made's Powerweekend

📺 Vanavond om 20.25 op NPO 3! Ga jij kijken? 🤓