Volledig scherm
© Johan Wouters

Hoe goed of slecht is de lucht bij scholen en huizen? Oosterhout gaat dat meten op drukke verkeerspunten

OOSTERHOUT - Oosterhout gaat de luchtkwaliteit meten op drukke verkeerspunten in de stad en op locaties waar woningen, scholen en zorggebouwen dichtbij de weg staan zoals de Bredaseweg.

Kosten

Quote

Normen gelden voor volwasse­nen, maar baby's en ouderen zijn veel kwetsbaar­der voor luchtvervuiling."

Raadslid Uhro van der Pluijm.

Dat zegt wethouder Mark Vissers (Natuur en Milieu) als antwoord op vragen van GroenLinks. Het is nog niet bekend hoeveel de operatie gaat kosten,  wanneer er precies gemeten wordt en op welke locaties, maar afgesproken is wel dat de resultaten eind 2019 bekend moeten zijn. Raadslid Uhro van der Pluijm (GroenLinks) trekt geregeld aan de bel als het om luchtkwaliteit gaat. Hij is blij dat er nu daadwerkelijke metingen worden verricht. Van der Pluijm: ,,In Oosterhout wordt de luchtkwaliteit berekend op basis van rekenmodellen. Als er echt gemeten wordt, weten we of de lucht in orde is of niet." 

Volksgezondheid

Op dit moment blijkt uit de rekenmodellen dat de luchtkwaliteit in Oosterhout aan de normen voldoet. Voor Van der Pluijm is dat niet genoeg. ,,Normen gelden voor de grote massa, voor volwassenen, maar baby's en ouderen zijn veel kwetsbaarder voor ziektes of afwijkingen als gevolg van luchtvervuiling." 

Schoner

Luchtvervuiling vormt een risico voor de volksgezondheid, zo blijkt uit tientallen onderzoeken, onder meer van de regionale GGD's. Volgens wethouder Vissers wordt de lucht echter steeds schoner. Vissers: ,,Voor fijnstof ligt de concentratie overal binnen de norm. In het prognosejaar 2020 en 2030 komen de waarden onder de huidige norm." 

Discussie

Van der Pluijm: ,,Het klopt wel dat alles steeds schoner wordt, maar dat betekent niet dat je verder niets hoeft te doen. Er wordt al jaren gediscussieerd of de normen niet flink naar beneden moeten." Van der Pluijm hoopt dat het nieuwe college in 2019 iets met de uitslagen van het onderzoek gaat doen. Vissers: ,,Op basis van resultaten zal door het nieuwe college en de nieuwe raad worden bepaald of en zo ja welke vervolgstappen gewenst zijn." 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement