Hockeyvader niet gevonden bij Oosterhout, zoektocht niet verder in het donker

video + updateOOSTERHOUT - De politie, het Veteranen Search Team en meer dan honderd vrijwillige burgers zochten zondagochtend en -middag in meerdere teams in het bosgebied rond Oosterhout en Den Hout naar de vermiste Oosterhouter (53). De man is al een week vermist. Hij werd niet gevonden. Omdat het donker wordt zoekt men zondag niet meer verder.

Dat bevestigt de politie rond 17.00 uur. ,,Helaas is hij vandaag niet gevonden in de bossen rondom Den Hout. We mogen als maatschappij trots zijn op het feit dat meer dan 250 vrijwilligers vandaag gezocht hebben naar hem. Onze dank en ook die van de familie.” 

Volgens woordvoerder Eric Passchier wordt morgen gekeken naar nieuwe stappen. ,,Een voor de hand liggende optie is dat de wateren in dit gebied doorzocht worden. Daarover moeten nog afspraken worden gemaakt. Dat gebeurt niet meteen maandag. We moeten kijken wie dat gaat dan. Een mogelijkheid is dat we gaan zoeken in andere gebieden.”

De vrijwilligers verzamelden zich bij Pannenkoekenhuis Koeckers in Den Hout. Hockeyclub De Warande, waar de vermiste man vrijwilliger was, deelde zaterdag de oproep om mee te zoeken op Facebook. Per groepjes van tien tot twintig man kregen de mensen instructie van de politie. 

Buurman

,,Het is mijn buurman”, zei Ad Gussenhoven uit Oosterhout. ,,Ik hoop, net als iedereen, duidelijkheid te krijgen. Er is niks erger dan in onduidelijkheid leven. Ik hoorde pas vrij laat dat de zoektocht in de openbaarheid kwam.” Voor hem was een dergelijke zoektocht niet de eerste keer. ,,Beroepsmatig heb ik het meerdere keren moeten doen bij de marechaussee.” Over de grote opkomst zei Gussenhoven: ,,Het is mooi dat er zoveel vrijwilligers op de been zijn. Dat tekent de betrokkenheid. Verder is het afwachten.”

Quote

Het is vervelend dat je voor zoiets hier staat. Het is met gemengde gevoelens. Want enerzijds hoop je ook dat je niets vindt

Patrick Dusée , Vrijwilliger

,,We kennen de broer van de vermiste man”, zei Patrick Dusée uit Moergestel. ,,We hoorden van de vermissing. Laat maar weten als er een zoektocht komt, hebben wij aangegeven. Het is vervelend dat je voor zoiets hier staat. Het is met gemengde gevoelens. Want enerzijds hoop je ook dat je niets vindt.”

,,Wij vinden het fijn dat veel mensen zo aan het eind van de herfstvakantie hier zijn om hun clubgenoot te helpen”, stelde voorzitter Marcel Stiefelhagen van hockeyclub De Warande. ,,Er zijn mensen die gisteren terugkwamen van vakantie en nu hier aan het zoeken zijn. Verder is de rol van de vereniging niet zo groot. Het is een politieactie. Daar dragen we aan bij, omdat we deze man een warm hart toe dragen.”

Groot bosgebied

De zoektocht ging over een redelijk groot bos- en natuurgebied: van Den Hout tot aan de A27. Daarbij werd onder meer gezocht op de Vrachelse Heide en Landgoed Oosterheide. Het Veteranen Search Team, bestaande uit leden die een of meerdere keren zijn uitgezonden naar een oorlogsgebied, begon al rond 9.00 uur en focuste zich op het gebied rond Het Houtse Meer. Ze zochten met 110 mensen. 

,,We zoeken op linie in niet te grote groepen. Als iemand iets aantreft, dan wordt er halt geroepen. Een agent gaat ter plaatse en kijkt of het van belang is. Indien nodig wordt de recherche opgeroepen. We helpen elkaar om niet de plaats delict te verstoren”, verklaarde de inzetcoördinator van het Veteranen Search Team tijdens de zoektocht. 

,,Vinden we niks, dan kunnen we in elk geval dit gebied uitsluiten.” Zijn voorwaarde is dat mensen minstens achttien jaar moeten zijn om mee te helpen. ,,Het kan zijn dat je iemand vindt die al dagen of een week daar ligt. Er kan een geweldsdelict zijn geweest of suïcide. Daar moet je tegen bestand zijn.”

Allerlei scenario‘s

,,Het is het natuurgebied dat het dichtste bij zijn huis is. Hij ging hier vaak wandelen”, verklaarde politiewoordvoerder Eric Passchier. Er wordt met allerlei scenario's rekening gehouden. ,,Bijvoorbeeld dat hij onwel is geworden tijdens het wandelen.” Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen dat de vermiste Oosterhouter zich elders zou bevinden of gevlucht is. Namens het gemeentebestuur van Oosterhout kwam loco-burgemeester Clèmens Piena poolshoogte nemen. 

Er werden wel enkele kledingstukken gevonden, maar deze houden geen verband met de vermiste man. De zoekactie gaat niet verder in het donker. 

Vrijwilligers zoeken in het bos.
Volledig scherm
Vrijwilligers zoeken in het bos. © MaRicMedia
Vrijwilligers verzamelen zich bij het Pannenkoeckershuys in Den Hout.
Volledig scherm
Vrijwilligers verzamelen zich bij het Pannenkoeckershuys in Den Hout. © Marcel van Dorst / MaRicMedia
Vrijwilligers zoeken.
Volledig scherm
Vrijwilligers zoeken. © MaRicMedia
De politie begint de zoekactie vanaf de parkeerplaats van Pannekoeckershuys in Den Hout
Volledig scherm
De politie begint de zoekactie vanaf de parkeerplaats van Pannekoeckershuys in Den Hout © Marcel van Dorst / MaRicMedia
Het gebied verdeeld in verschillende teams.
Volledig scherm
Het gebied verdeeld in verschillende teams. © Sjoerd Marcelissen
  1. Tevredenheid over meevallen tekort gemeente Dongen

    Tevreden­heid over meevallen tekort gemeente Dongen

    DONGEN - “We zijn op tijd begonnen met ombuigingen, anders had het tekort op kunnen lopen tot drie miljoen”, zegt de Dongense wethouder René Jansen. Gisteren presenteerde hij de jaarcijfers over 2019. “Als ik zie waar we vandaan komen, kan ik alleen maar tevreden zijn. We hebben een olietanker bij wijze van spreken een slag laten draaien. We hadden zelfs de begroting in balans kunnen hebben. Maar de pensioenregeling voor politieke ambtsdragers en het sociaal domein bleken onvoorspelbare grootheden te zijn. Toch zijn we ons niet rot geschrokken.”