Het zelfrijdende busje in Drimmelen vanaf morgen weer de weg op

DRIMMELEN -  Het zelfrijdende busje gaat vanaf morgen weer de weg op in Drimmelen. Vorige week werd het busje aangereden door een automobilist die achteruit een parkeerhaven uitreed. De acht inzittenden kwamen met de schrik vrij, maar het busje raakte beschadigd en dus werd de pilot tijdelijk opgeschort. 

Quote

Het was een menselijke fout van de bestuurder van die auto

Anouk van Bragt. woordvoerder , Gemeente Drimmelen

Tien dagen na het ongeval gaat het busje weer de weg op laat de gemeente Drimmelen weten. ,,De Franse producent en de RDW hebben alles onderzocht. De sensoren werkten goed ten tijde van het ongeval en dus lag de schuld niet bij het busje. De gemeente Drimmelen heeft toestemming gekregen van de RDW om te pilot te vervolgen", aldus gemeentewoordvoerster Anouk van Bragt. 

Door het ongeluk raakte de voorruit van het busje beschadigd en was er blikschade. Dat het busje, dat is voorzien van talloze sensoren die reageren op de omgeving, niet stopte zodra de auto achteruit reed, ligt waarschijnlijk aan de korte afstand van het busje tot de auto. Van Bragt: ,,Hij reed op slechts enkele centimeters van de auto die onverwacht opeens achteruit reed. Het was een menselijke fout van de bestuurder van die auto.”

Kosten

Het toeval wil dat onder de acht passagiers die in het busje zaten vier provincie-ambtenaren waren die wilden kijken hoe het busje eigenlijk functioneerde. Zij kwamen allemaal met de schrik vrij. De pilot, die zes weken geleden startte, duurt tot en met 29 september.  Hierna worden de resultaten van de proef geëvalueerd. 

Hoe hoog de kosten van de schade is, is nog onbekend. Van Bragt: ,,De afhandeling ervan is in elk geval iets voor de verzekeringsmaatschappijen.” Het experiment kost in totaal 200.000 euro.

Dienstregeling 

Vanaf nu wordt er een uitgebreidere dienstregeling gereden. Zo wordt er in de ochtenden vanaf 10.30 uur gereden, in plaats van alleen ‘s middags. De halte bij de Zilvermeeuw wordt vanaf nu op aanvraag (indien mogelijk) aan de route toegevoegd. Mensen die in de bus stappen kunnen aan de steward vragen of er op dat moment naar die halte gereden kan worden en dan maakt de steward de afweging. Op wijzijndrimmelen.nl staat actuele informatie over de dienstregeling.

Volledig scherm
Passagiers in het Zelfrijdend busje in Drimmelen. Steward Kees Franken (rechts) helpt een passagier Tom Michielsen met uitstappen. © Pix4Profs/René Schotanus