Volledig scherm
Theo Donkers verwacht zondag veel bezoekers in het Speelbos. © Pix4Profs / Johan Wouters

Het Speelbos bij Gilze kun je horen, zien en ruiken

Het Speelbos bij Gilze houdt een zintuigtocht voor kinderen. In de herfstvakantie kunnen ze het bos op speelse manieren ontdekken. Niet alleen met de ogen, maar ook met de vingers en de neus. En er zijn prijzen te winnen.

Rondlopend door het Speelbos ruik je de herfst al. Er hangt een kruidige geur tussen de bomen van verdorde bladeren die op de grond gevallen zijn.

Op sommige plekken draagt de wind een zwammig luchtje aan. Het zonlicht valt in gouden banen door het bos. Kinderen klauteren rond, zoeken zich een weg door een doolhof. Links en rechts hoor je hun uitbundige stemmen. ,,Mama, deze boom plakt!", roept een jongetje dat even met zijn handen de hars aan een den heeft gevoeld.

Eikeldopje

,,We willen kinderen de natuur op een speelse manier laten ontdekken met al hun zintuigen", zegt Theo Donkers, een van de vrijwilligers die het Speelbos beheren. ,,Zondag kunnen ze vanaf elf uur door het bos lopen. Ze hebben een formulier met opdrachten bij zich. Dat kunnen ze downloaden van onze site, of hier krijgen. Overal hangen kastjes met dingen uit het bos om te zien, te horen, te ruiken. De geur van mos. Het verschil tussen een bolster van een tamme en van een wilde kastanje. Horen hoe bladeren ritselen, of proberen hoe je op een een eikeldopje kunt fluiten. Zo krijgen ze een nieuwe beleving van een bos."

Wijde omtrek

Op zondag is de Stichting Speelbos aanwezig. Dan verwacht Donkers de grootste belangstelling. ,,Vorig jaar hielden we ook een speurtocht. Toen hadden we op de eerste dag 150 bezoekers. In de rest van de week kwamen daar nog driehonderd bij. Het zou me niets verbazen als we daar nu overheen gaan. De kinderen komen niet alleen uit Gilze. We krijgen er veel uit de Reeshof in Tilburg. En uit de wijde omtrek, tot boven Breda."