Het lijkt erop dat Van der Weijden het record niet gaat halen: ‘Zijn lichaam heeft het heel zwaar’

OOSTERHOUT - Maarten van der Weijden ligt niet meer op schema om het wereldrecord om 24 uur zwemmen op zijn naam te zetten. Die poging doet hij in zwembad de Warande in Oosterhout. Vrijdagmiddag om 14.30 uur heeft hij het erg zwaar en neemt zijn honderdmetertijd toe. Met dit tempo gaat de zwemmer het niet halen. In dit artikel volg je de laatste updates.  

Redt Van der Weijden het om in 24 uur minstens 102 kilometer te zwemmen? De spanning is hoog in de Warande. De honderdmetertijden van Van der Weijden zijn hoger dan gepland. Waar een paar uur geleden de zwemmer de afstand in 1.22 minuut aflegde, doet hij er nu 1.45 minuut over. Dat is te langzaam om de resterende kilometers te halen. 

Hij is al meerdere malen tijdelijk gestopt om met zijn coaches te overleggen. Om de moed in te praten geven ze hem vanaf de zijkant peptalks. Het leek er op een gegeven moment op dat hij zou stoppen, maar na een kort gesprek met zijn team ging hij door.

,,Zijn lichaam heeft het heel zwaar”, zegt Ingrid van Bruchem, zijn woordvoerster. ,,Momenteel zijn zijn coaches in overleg over hoe ze hem er weer bovenop gaan krijgen. Met dit tempo gaat hij het niet halen.”

Derde keer

Het is de derde keer dat Van der Weijden zich aan het wereldrecord waagt. De eerste keer, mei 2017, zat hij onder het huidige record met 99.5 kilometer. Een jaar later haalde hij het wél, maar keurde Guinness World Records het niet goed. Het startsignaal was niet duidelijk te horen. Bijzonder detail: hij zwom destijds nog eens 12 uur door om zich voor te bereiden op zijn eerste elfstedenzwemtocht. 

Over de helft

Van der Weijden zwom geruime tijd een honderdmetertijd van 1.27 minuut. Volgens zijn woordvoerster Ingrid van Bruchem lag hij hiermee op schema. Op een tijd van 18 uur en 20 minuten, om 13.20 uur ‘s middags, zat de zwemmer op 78 kilometer met een tijd van 1.45. Hij moet aan het einde 102 kilometer gezwommen hebben, wil hij het record verbreken. Dat zijn zo’n 4000 baantjes. Dat doet hij niet helemaal alleen, zwemmers die zich op voorhand hebben ingeschreven zwemmen een deel met hem mee. Andere fans kunnen hem van de kant toejuichen.

Rond het vijftiende uur van zijn huidige poging, om 10.00 uur, gaf Van der Weijden aan het benauwd te krijgen. Een van zijn coaches reikte een puffer aan. Daarna zwom Van der Weijden weer op snel tempo verder. Dit was de eerste keer tijdens deze poging dat hij de puffer nodig had.

Sapjestijd

Om 07.30 uur op vrijdagochtend kreeg de zwemmer een sapje. Vanaf de kant kreeg hij twee drankjes aangereikt via een hengel. Al drijvend op zijn rug dronk hij de sapjes in enkele seconden op. Daarna zwom hij voor een korte tijd op zijn rug. Van Bruchem geeft aan dat hij dit soms doet ter afwisseling.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Maarten van der Weijden is bezig met zijn wereldrecordpoging.
Volledig scherm
Maarten van der Weijden is bezig met zijn wereldrecordpoging. © Pix4Profs/Casper van Aggelen

Toeschouwers

In de loop van de ochtend vult het zwembad zich ook met reguliere bezoekers. Voor Van der Weijden zijn in het bad twee banen gereserveerd, zodat hij geen weerstand heeft van de andere zwemmers. ,,Hij vindt het fijn om het geluid van zwemmende mensen te horen. Hij weet dan dat het weer dag wordt”, vertelt Van Bruchem.

De vrouw van Van der Weijden, Daisy, is heel de nacht bij hem geweest. Rond 7.00 uur is zij naar huis gegaan. De kinderen zijn vandaag gewoon naar school. Zij komen vanavond tegen het einde kijken.

Quote

Hij vindt het fijn om het geluid van zwemmende mensen te horen

Ingrid van Bruchem, Woordvoerster

Aan de rand van het zwembad zitten twee getuigen van het Guinness World Records. Dit zijn twee vrijwilligers. Zij controleren of alles volgens de regels gaat. Zij noteren namelijk iedere vijftig meter tijd. Om de concentratie erbij te houden, wisselen de vrijwilligers iedere twee uur.

Elfstedenzwemtocht

De Olympisch kampioen voltooide in 2019 voltooide de Elfstedentocht al zwemmend. Hij zwom 196 kilometer in 74 uur. Daarmee haalde hij 6,1 miljoen euro op voor 27 verschillende goede doelen en onderzoeken naar kankerbestrijding. Hoeveel deze poging hem opbrengt, is nog niet bekend. 

Meer nieuws over Maarten 

Een etappekoers in de Giro d‘Italia of de Tour de France is zwaar, een marathon uitlopen is afzien, het lopen van meerdere marathons in een paar dagen tijd is helemaal een aanslag op je lijf, maar 200 kilometer zwemmen zonder lange pauzes is volgens inspanningsfysioloog Bart Bongers en stofwisselingsexpert Guy Plasquimet met geen enkele andere sportprestatie te vergelijken. Hoe ongezond deze inspanning van Maarten van der Weijden is? Dat lees je hier

De zwemcoach van Maarten, Marcel Wouda, heeft vertrouwen in het behalen van het record. ,,Op basis van hoe het nu gaat, gaat het lukken. Het blijft altijd grillig, want het gaat om extreme prestaties en zekerheid heb je pas op het einde.” Het hele interview met de coach van Maarten vind je terug in deze video.