Volledig scherm
PREMIUM
Drimmelen - Pix4Profs/René Schotanus. Zelfrijdend busje in Drimmelen. Tim Simons in het busje. © Pix4Profs/René Schotanus

Het eerste zelfrijdende busje rijdt nu rond in Drimmelen, hoe gaat dat?

DRIMMELEN - Wat begon als een motie van een gemeenteraadslid, mondt eind deze maand uit in een proef van tien weken. Sinds een paar dagen rijdt rond de haven van Drimmelen een apart busje rond. Het witte ding mist snelheid en een flitsend uiterlijk, maar vooral: een chauffeur. De proef behelst een zelfrijdend busje, en de deelnemers bereiden het nu voor. Zo moet het worden voorbereid op de route die het straks gaat rijden.

Jan Willem van der Wiel is verantwoordelijk voor het technische aspect van de proef: "Er zit een hele groep achter dit project. De provincie, de regio West-Brabant, de gemeente Drimmelen, Breda University of Applied Sciences en de TU Delft. En Arriva, dat de stewards voor de busjes opleidt en levert. Het zijn de vrijwilligers die ook de buurtbus rijden. Die verdienen een dikke pluim hiervoor." Medewerkers van de Franse maker van de busjes programmeren het voertuig nu. Dat is maatwerk, helemaal afgestemd op de route die het straks moet rijden. Menno van Roosmalen is namens Drimmelen projectleider. "Alle dingen die het busje standaard tegenkomt, moeten in de software. Zoals een scheef zebrapad, of een stuk weg dat omhoog gaat", zegt hij. "Maar net zo belangrijk zijn de onvoorziene zaken die je op moet nemen. Zoals verkeer dat uit zijstraten aankomt, overstekende voetgangers of een stilstaande auto op de weg. Allemaal dingen waarop dat busje adequaat moet reageren."