Herinrichting Molenplein Made in gang: bomen verplaatst

videoZes bloklindes zijn gisteren verplaatst naar hun nieuwe stek op het Molenplein in Made.

De verhuizing was in het kader van de herinrichting van het plein die in januari 2020 klaar moet zijn. Stuk voor stuk worden de bomen maandag door een kraanmachine over het plein getakeld. De twintig jaar oude bomen stonden worden nu meer aan de randen verplaatst om zo plek te maken voor bijvoorbeeld nieuwe parkeerplaatsen.

,,We laten de kluit zo groot mogelijk en zetten ze in boomgrond met extra voeding, maar uiteindelijk zit het in de nazorg of ze het gaan overleven", zegt Ard van Dooren van aannemingsbedrijf Den Ouden, dat samen met de gemeente Drimmelen in het bouwteam zit. Komend voorjaar wordt pas zeker of ze het gaan redden.

De herinrichting is onderdeel van het Centrumplan Made. Ondergronds wordt er gewerkt aan een nieuwe riolering en berging voor de opvang van regenwater. 

Lees verder onder de tekening

Volledig scherm
Ontwerp van het nieuwe Molenplein dat, afhankelijk van het weer, in januari 2020 klaar moet zijn. © Gemeente Drimmelen

Zichtbaar is straks een nieuwe verharding met verlichting, straatmeubilair en een fontein die met een reliëf van een molensteen verwijst naar de molen die tot 1918 op het plein stond. Ook het beeld van de molenaar met een zak meel komt terug op het plein te staan.

Vorige week werden ook twee platanen verplaatst. Verplanten in plaats van omkappen: dat is het doel van de gemeente. Toch liep het werk bijna een half jaar vertraging op, omdat de gemeente in de aangrenzende Markstraat wél 27 van de 78 zilverlindes wilde kappen om meer groeiruimte te creëren. Deze kap is door onderzoek uitgesteld. 

Monumentaal

Het Molenplein zou samen met de Markstraat worden uitgevoerd, maar in afwachting van het onderzoek is de gemeente in oktober gestart. Wat het uiteindelijke lot is van de monumentale zilverlindes aan de Markstraat wordt eind deze week bekend.

Volledig scherm
De gemeente is in oktober gestart met de herinrichting van het Molenplein. © Pix4Profs-Ron Magielse