Volledig scherm
Door sabotage ontploft een munitietrein met vliegtuigbommen bij Vijf Eiken in Rijen. Een Duitse soldaat loopt tussen de restanten van de 25 totaal verwoeste wagons. © Foto Heemkring Molenheide

Herinneringsroute Gilze en Rijen uitgebreid met explosie en bom

GILZE EN RIJEN - De verschrikking door een explosie van een V1-raket, de explosie van een munitietrein en de inzet van een zwaar luchtafweergeschut. Dat zijn de onderwerpen op drie nieuwe herinneringsbordjes van de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Gilze en Rijen.

Volledig scherm
Een van de herinneringsbordjes. Deze is eerder al geplaatst in Hulten. © Foto Heemkring Molenheide

En weer zijn er drie nieuwe bordjes geplaatst voor de herinneringsroute. In Molenschot, Rijen en Gilze zijn deze keer gedenkwaardige gebeurtenissen vastgelegd. Daarmee staan nu twintig bordjes in de gemeente en is de serie van 23 bijna compleet. Volgend jaar wordt 75 jaar bevrijding gevierd. Dan komt er een programma met daarin de Bevrijdingsroute, waar drie bordjes in de gemeente ook onderdeel van uitmaken. 

De aanwezigheid van het Duitse vliegveld tijdens WOII heeft voor Gilze en Rijen grote gevolgen gehad. Naar het idee van burgemeester Jan Boelhouwer heeft dit in samenwerking met Heemkring Molenheide en de Traditiekamer van de Vliegbasis Gilze-Rijen geleid tot het plaatsen van herinneringsbordjes. 

Verschrikking

Op de bordjes staat kort vermeld wat er op die plek is gebeurd in de oorlog. Met daarbij meestal een foto van de verschrikking, verwoesting of gebeurtenis. Ook wordt telkens met een qr-code verwezen naar de site van Heemkring Molenheide waar een uitgebreider verhaal is te lezen. Zoals het neerstorten van een Duitse V1-raket, zoals staat vermeld op het bordje bij garage Weterings aan de Lange Wagenstraat in Gilze. 

Liefst negen doden waren te betreuren, onder wie zeven kinderen, nadat op maandag 26 februari 1945 de raket op weg naar de Antwerpse haven in het huizencomplex Lange Wagenstraat voortijdig neerstortte en ontplofte.  

Volledig scherm
In februari 1945 stort een V1 op een rij woningen in de Lange Wagenstraat in Gilze. Er zijn negen doden te betreuren, waarvan zeven kinderen. © Foto Heemkring Molenheide

In Molenschot staat een bordje aan de Molenschotsebaan. Om de Duitse Fliegerhorst, het huidige vliegveld,  te beschermen hadden de Duitsers afweergeschut geplaatst. Een FLAK88, zwaar luchtafweergeschut, stond onder meer aan de Molenschotsebaan. Hier waren ook bunkertjes en loopgraven. 

Munitietrein

Het derde bordje herinnert aan 30 juli 1943 als de ontploffing van een munitietrein met vliegtuigbommen boerderij annex restaurant De Vijf Eiken en een aantal woningen in Rijen verwoest. Er is een dode te betreuren, een passant uit Rijen. Vijf mensen raken gewond. Omdat locomotief en achterste wagons gespaard blijven, is het treinpersoneel ongedeerd. In 1947 wordt op dezelfde plek een nieuw café annex boerderij gebouwd.

Meer informatie is te vinden op de uitgebreide site van Heemkring Molenheide.  

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement