Volledig scherm
Vrijwilligers bouwen witte keet op in biesbosch. Pix4Profs/René Schotanus © Pix4Profs/René Schotanus

Herbouw Witte Keet in Biesbosch is bijna klaar

DRIMMELEN/GEERTRUIDENBERG  - Het skelet is klaar. De muren zijn  opgemetseld. En daar wordt nu weer een stukje van afgehakt. Of kapot gemaakt. Want het gebouw moet vooral 'echt' lijken, legt de architect Jelle Jouwsma uit. 

De Dongenaar en beeldend kunstenaar  maakte het ontwerp voor de herbouw van de Witte Keet.De restauratie van een ruïne op de Sint Jansplaat in de Biesbosch. De witte keet was onderkomen voor de griendwerkers en rietsnijders die verbleven in de Biesbosch. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde de witte keet een belangrijke rol als observatiepost voor de verzetsstrijders. 

Dankzij een cheque van het Biesbosch Streekfonds is dit cultureel erfgoed in veilige handen van de Vrienden van de Biesbosch. Drimmelenaar Rinus Rasenberg is een van hen.  Om zes uur vanochtend heeft hij de vrijwilligers voor de opbouw van de Witte Keet al overgezet. Het zijn lange dagen voor de circa zes vrijwilligers die nabij de Eendenkooi aan het bouwen zijn. Onder hen ook oud-eendenkooiker Jan Reuser, die met zijn boot al divers bouwmateriaal heeft afgezet. 

Quote

Er stond alleen nog een fundering

Rinus Rasenberg, Vrienden van de Biesbosch
Volledig scherm
Vlag in top voor de Witte Keet © foto Peter VernooyDe restauratie wordt uitgevoerd door vrijwilligers uit de regio. Breda Bouw ondersteunt de vrijwilligers met kennis en materialen. Ook Staatsbosbeheer is betrokken bij het project.

,,Er stond alleen nog een fundering", weet Rasenberg te vertellen. ,,Die mannen sliepen daar de hele week. Vroeger was er slechte hygiëne. We bouwen de schoorsteen weer op en de wc... we weten niet precies hoe het origineel eruit zag. Wel is er ooit een ketenbesluit gekomen, waarin paal en perk werd gesteld aan de slechte onderkomens in de Biesbosch. Een keet moest voortaan bepaalde afmetingen hebben en droog zijn etcetera. Aan de hand daarvan heeft Jelle Jouwsma, fervent Biesbosch-bezoeker, een tekening gemaakt met een nieuw vooraanzicht."

De keet, die deze week af is, krijgt een educatieve bestemming. Hij gaat vanaf volgend jaar, deel uitmaken van een wandeling voor jeugd en volwassenen. Rasenberg: ,,Je kunt nu met een boot op afspraak via het Biesboschcentrum naar de overkant. Dat willen we uitbreiden met een pontje voor wandelaars naar de Mand, aan de overkant van Drimmelen. Over de dijk is het dan nog 1,2 kilometer lopen naar de eendenkooi, het bruggetje van Sint Jan en de Witte Keet." 

  1. Als wel ergens de burgemeester persoon van het jaar is, dan is het in Oosterhout
    PREMIUM
    Column

    Als wel ergens de burgemees­ter persoon van het jaar is, dan is het in Oosterhout

    Als wel ergens de burgemeester ‘persoon van het jaar‘ is, dan is het in Oosterhout. Marcel Fränzel ontpopte zich daar in zijn tien maanden als waarnemend burgemeester tot kameraad van alle inwoners. Iemand die uit oprechte belangstelling een praatje met je maakt in het zwembad of tijdens carnaval. Dat altijd vriendelijke maatje hadden de mensen wel nodig. Want de stad trok begin dit jaar vooral negatieve aandacht, nadat bleek dat Stefan Huisman als burgemeester handtastelijk was richting vrouwen en bacootjes als koffie dronk. Uiteraard moest Huisman het veld ruimen.