Hennep bij ouders Yuri van Gelder

columnHennep bij ouders Yuri van Gelder, zo koppen we donderdag op pagina 3. De politie vond in het huis van de ouders van de turner maar liefst 2,4 kilo aan gedroogde henneptoppen. Een pikante vondst, gezien het drugsverleden van turner Van Gelder. 

Genoeg reden om de eigenaren van het huis met naam en toenaam in de krant te noemen. Toch?

Mwah. Een dag na publicatie twijfel ik. Normaal doen we dat niet, de naam noemen van de eigenaar van een huis waar de politie iets verdachts vindt. De huisbaas hoeft immers niet direct schuldig te zijn. Hij kan van niets weten. En wij spelen als krant niet voor eigen rechter. Komt in dit geval bij, dat niet alleen de ouders, maar ook hun volwassen kind aan de schandpaal gaat. 

Niet relevant

Volledig scherm
Hille van der Kaa © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Ingewikkeld. Nog niet zo lang geleden besloten we bij een vergelijkbare kwestie precies het tegenovergestelde. In dat geval ging het om een coketransport waarbij de zoons van een regionale politicus betrokken waren. Dat laatste detail lieten we achterwege. Niet relevant, zo oordeelden we op de redactie van BN DeStem.

Ook toen andere media de familierelatie wel naar voren brachten, hielden wij voet bij stuk. De vader hoeft in dit geval niet mede gestraft te worden voor het vermeende criminele gedrag van zijn zoon.

Waarom wij in dit geval dan wel Yuri van Gelder verbinden aan het huis van zijn ouders? Niet moeilijk om daar wat redenen voor te bedenken. Omdat dit nu eenmaal de keerzijde is van een bestaan als bekende Nederlander, bijvoorbeeld. En laten we wel wezen, de turner zelf is niet van onbesproken gedrag. Of wat te denken van het volgende: het bedrijf van de turner staat op het adres van zijn ouders. Plus: de ouders zagen we vaker in de media, dus dan nu ook. Allemaal verklaringen die de publicatie vergoelijken.

Excuses

Drogredenen, denk ik als ik ze hier nu tik. Achteraf excuses zoeken die een eerder genomen keuze recht praten. Want ze gaan allemaal voorbij aan die ene vraag: wat is de relevantie van de familieband in deze kwestie? Die is er naar mijn idee (nog) niet. Ja, heel misschien.

Als de vondst een verhaal illustreert waarbij we ontdekken dat Yuri van Gelder is opgegroeid in een drugsgezin. Een verhaal dat we kunnen publiceren als de turner net nu door een snuif te veel uit de olympische ploeg wordt gezet. Maar voor dat verhaal hebben we geen munitie. Niet doen dus.

Misschien zit ik er wel helemaal naast. Blijkt over een tijdje dat niet de ouders, maar Yuri zelf de henneptoppen bezit. Of dat er op een ander manier een relevante connectie bestaat die het noemen van de naam rechtvaardigt. 

Ongeschreven regels

Het probleem is: je weet het niet. Het nieuws laat zich niet voorspellen met een kristallen bol. Voor nu bestaat er naar mijn idee geen goede aanleiding om de naam te noemen. Hadden we zo niet moeten doen. De volgende keer twee keer extra nadenken en onze ongeschreven journalistieke regels laten prevaleren boven pikante details. 

Hille van der Kaa
hoofdredacteur

Reageren? hoofdredactie@bndestem.nl