Volledig scherm
De snoek is een grote zoetwatervis, waar ook in de Biesbosch op wordt gevist © Sandra Peerenboom

Hengelaars Biesbosch dreigen met blokkade beroepsvissers

DRIMMELEN/DORDRECHT De visserijoorlog in de wateren rond de Biesbosch  wordt steeds grimmiger. Sportvissers dreigen nog deze week hun bootjes voor de sleepnetten van beroepsvisser firma Klop te leggen. 

Parallel aan de dreigende blokkade loopt een Facebook-actie onder de naam Biesbosch Beschermings Front. Doel: 40.000 handtekeningen verzamelen zodat er kamervragen worden gesteld over het leegvissen van de Biesbosch door de beroepsvissers.

,,Vissers lopen hier het kantoor binnen en dreigen met spontane acties. Ik probeer de ratio er in te houden,"reageert directeur Björn Schutz van Sportvisserij Zuidwest Nederland te Drimmelen.

Betrapt

 Inmiddels is bekend geworden dat Klop, buiten zijn omstreden vergunning voor doorvissen in paaitijd, woensdagmiddag is betrapt op vissen in wateren waar hij géén vergunning voor had. Schutz: ,,De NVWA heeft hem betrapt op visgrond hij niet mocht zijn. Dat was een Natura 2000-gebied waar de vis zich momenteel op de paaigronden verzamelt. Kennelijk kan Klop de weelde van de verleende ontheffing niet dragen." 

De firma Klop was gisteren niet bereikbaar. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit  bevestigt proces-verbaal te hebben opgemaakt. ,,Wij sturen dat naar het Openbaar Ministerie en die beslist over strafvervolging", zegt een woordvoerder van de NVWA.

Gespannen

De verhoudingen tussen de sport- en beroepsvissers zijn al jaren gespannen. De sportvissers (hengelaars) beschuldigen de beroepsvisserij van het leegvissen van de wateren. Rechtszaken van Sportvisserij Zuidwest Nederland om de beroepsvissers een quotum op te leggen, werden keer op keer verloren. 

Deze week bereikten de gemoederen een hoogtepunt toen bleek dat Klop een vergunning had gekregen om deze week door te mogen vissen ondanks de paaitijd. Klop had die vergunning op Goede Vrijdag, tegen 'sluittijd', gekregen van  de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO). Het kort geding van Sportvisserij Zuidwest Nederland tegen RVO kwam te laat, vond de rechter en liet het economisch belang van Klop voorgaan. Naar nu blijkt was Klop tijdens de rechtszaak aan het vissen in een gebied waar hij op dat moment niet mocht vissen.

De makers van de Facebookpagina Biesbosch Beschermings Front, nog niet op de hoogte van dit laatste voorval, hebben 'enkele sportvissers' opgeroepen om met boten samen te komen en de routes van de sleepnetten te blokkeren door er voor anker te gaan. Dreigend: ,,Wat hier echt van waar is gaan we komende week meemaken".

Het is onduidelijk wie de makers van de Facebookpagina zijn. Contact leggen lukte niet.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Ook ‘Het is een nacht’ van Guus Meeuwis bestaat 25 jaar en Paaspop  Den Hout zingt het woord voor woord mee

    Ook ‘Het is een nacht’ van Guus Meeuwis bestaat 25 jaar en Paaspop Den Hout zingt het woord voor woord mee

    DEN HOUT - Dit weekend vindt in Den Hout de 25e editie van Paaspop Den Hout plaats, met zaterdag Nielson en Guus Meeuwis (om 20:00 uur) als voornaamste publiekstrekkers. De zaterdag is uitverkocht. Vrijdagmiddag voegde de organisatie een extra festivaldag toe in de vorm van een kindermiddag. 220 kinderen vermaakten zich met springkussens over het gehele terrein. ,,Dat was eigenlijk speciaal voor ons jubileum, maar de kinderen en ouders vonden het geweldig. We kregen regelmatig de vraag om dit volgend jaar nogmaals te doen; dat gaan we daarom natuurlijk nog wel bekijken”, legt Bram Bul van de organisatie uit.