Help, de helikopter zinkt: een ontsnapping met survivalexperts van Defensie

Uniek inkijkjeGILZE-RIJEN - De survivalschool op vliegbasis Gilze-Rijen leert piloten te overleven als hun helikopter of vliegtuig neerstort. Tijdens de dunkertest moeten ze zich onder water zien te bevrijden. Voor het eerst in vele jaren mag een burger, verslaggever Berry van der Heijden, deze spectaculaire oefening uitvoeren. ,,Wat als ik water in mijn longen krijg?’’

Over enkele seconden kieperen twee survival-experts van de survivalschool op vliegbasis Gilze-Rijen me ondersteboven in het zwembad. ‘One hundred and eighty’, roepen ze naar elkaar. Het is de bevestiging van het aantal graden dat ze de cabine van een helikopter omdraaien, waarin ik zit vastgesnoerd. Op mijn kop het water in.

Ik draag een vliegeruitrusting met een helm, schoenen, brandvertragende handschoenen en een militaire overall. Mijn vliegervest is gevuld met hulpmateriaal, zoals een mesje, een noodluchtflesje, vuurpijlen, een radio met zender, medikit en hoofdlampje.

De survival-experts van de SERE-school op vliegbasis Gilze-Rijen leren vliegend personeel te overleven als hun helikopter of vliegtuig neerstort. Bij de spectaculaire dunkertest moeten zij zich onder water uit een ‘helikopter’ bevrijden. Voor het eerst in vele jaren mag ik als burger de oefening uitvoeren, na een grondige voorbereiding.