Wijngaard De Linie.
Volledig scherm
Wijngaard De Linie. © Foto Jan Stads / Pix4Profs

Hele beste wijn, gewoon uit Made

videoMADE - Ze maken misschien wel de beste wijn van Nederland. In hun domein oogsten Marius en Marthe van Stokkom nu de laatste trossen van een lastig wijnjaar. 

Toch komt het allemaal goed, verzekert Marius. Over een half jaar gaan zijn witte Elzas en rode Pinot Noir op fles en schenkt hij het bewijs. ,,Wij zijn geen prutsers; met veertig jaar ervaring weet ik wat het wordt."

Ooit was Van Stokkom chef bierfabricage bij Oranjeboom toen hij achter zijn huis met zijn eerste stokken experimenteerde. Van lieverlee leverde dat zulk mooi spul op dat de beroemde wijnhandel Walraven & Sax geld rook en hem wilde opkopen. Marius weigerde, werd door zijn boekhouder voor gek verklaard, maar ging uiteindelijk akkoord met een exclusief contract voor tien jaar. De boerenzoon zei het bier en zijn baas vaarwel en ging voluit voor wijngaard De Linie. ,,In die tijd stond op onze etiketten alleen Domaine Walraven & Sax te lezen. Proefden ze ons in de hele vaderlandse horeca, maar wist niemand dat die fraaie NL-Elzas bij ons vandaan kwam. Gewoon uit Made." 

Druiven plukken in de Madese wijngaard.
Volledig scherm
Druiven plukken in de Madese wijngaard. © Foto Jan Stads / Pix4Profs

Imago

Groot is hun wijngaard niet. Ruim een hectare zandgrond, zesduizend stokken, uiteindelijk zo'n tienduizend flessen. Tweederde wit, eenderde rood. Nu staat Domein De Linie op de etiketten. Er zijn vinologen en sommeliers die beweren dat Marius (71) en Marthe (69) de eersten én de enigen zijn die in dit land een drinkbare wijn weten te maken. Marius vindt dat ook, maar roept dat niet hardop in een melkland  met inmiddels al 150 commerciële wijngaarden die samen 1,1 miljoen flessen produceren. 

Quote

Als je wilt weten hoe eikenhout proeft, moet je Chardonnay bestellen

Marius van Stokkom

,,Laat ik zo zeggen: er wordt in dit land ook veel slechte wijn gemaakt. Dat is niet best voor ons imago. Terwijl het in dit klimaat heel goed kan, zelfs op lage grond zoals hier. Maar dat kost veel tijd, vergt kennis en je moet er niet rijk mee willen worden."

Hij heeft dan ook geen chateau, maar 'een veredeld tuinhuis' waar het gezellig gist en borrelt in roestvrijstalen tanks met zeven verschillende Elzas-druivenrassen. Die 'marriage' moet uiteindelijk voor de witte van Van Stokkom zorgen. ,,Bloemig, fris en fruitig. Echte Elzas. Niet zo'n Chardonnay die iedereen bestelt, maar die eigenlijk niet om te drinken is. Dat verbloemen ze bij zo'n Chardonnay met eikenhout-aroma. Van het vat of met spaanders. Als je wilt weten hoe eikenhout proeft, moet je Chardonnay bestellen." 

Eigenaar Marius van Stokkom produceert samen met zijn vrouw en vele vrijwilligers sublieme wijn.
Volledig scherm
Eigenaar Marius van Stokkom produceert samen met zijn vrouw en vele vrijwilligers sublieme wijn. © Foto Jan Stads / Pix4Profs

Paradijs

Het recept voor hun rode van De Linie is simpeler. Pinot Noir-druiven, vol en vet. Gemixt met wat Cabernet om hem op kleur te krijgen. Kersen, bramen, vleugje bosbes. ,,Die maak ik al dertig jaar zo. Mijn blauwe druiven heb ik wat langer laten hangen. Vanwege de late vorst moest ik sproeien om de loten met ijs te beschermen, toen kregen we een mooie zomer, maar daarna een nat najaar. Nu moeten ze er écht af."

Quote

Sommigen willen ervoor betalen om bij de oogst te mogen helpen

Marius van Stokkom

Hij krijgt daarbij hulp van een legertje vrijwilligers. Voor een kop soep en een mooie fles helpen ze bij het snoeien van de laatste blauwe trossen 2017. ,,Sommigen vinden dit een paradijs. Dat klopt, maar ook in de hemel blijft het hard werken."

6.000 Op domein De Linie staan 6.000 wijnstokken, jaarlijks goed voor 10.000 flessen Elzas en Pinot Noir van Madese bodem. Morgen, zondag, is er open dag vanaf 13.00 uur.

Volledig scherm
© Foto Jan Stads / Pix4Profs

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van BN DeStem en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!