De voormalige fietsenzaak van  Martien Trommelen aan de Bredaseweg. De winkel zit er nog steeds, maar dan nu aan de overkant. De kruising wordt in de volksmond het 'kruispunt Trommelen' genoemd. Foto: Collectie Heemkundekring De Heerlijkheid Oosterhout
Volledig scherm
De voormalige fietsenzaak van Martien Trommelen aan de Bredaseweg. De winkel zit er nog steeds, maar dan nu aan de overkant. De kruising wordt in de volksmond het 'kruispunt Trommelen' genoemd. Foto: Collectie Heemkundekring De Heerlijkheid Oosterhout © Paula Pols

Heemkring Oosterhout brengt oude Bredaseweg in beeld

OOSTERHOUT - ‘Bredaseweg, van Heuvelstraat tot Wilhelminakanaal’, zo heet de expositie van heemkundekring De Heerlijkheid Oosterhout, die vanaf maandag te zien is in het Oosterhoutse gemeentehuis. 

Op 26 panelen en in 3 vitrines worden foto’s, schilderijen en objecten getoond die met de Bredaseweg vanaf 1900 te maken hebben. Te zien zijn soms unieke foto’s. Van de tram die over de Bredaseweg liep en daar ooit spectaculair ontspoorde. Van bierbrouwerij De Gecroonde Bel en van de fabrieken de Volt, PDM en Simons. Van de vele cafés die zich langs de weg bevonden, zoals De Witte Leeuw, Krasnapolsky en Verkooijen. 

Draaibrug

Er zijn foto’s van de baileybrug die in de Tweede Wereldoorlog over het Wilhelminakanaal lag, en de draaibrug die er later voor in de plaats kwam. Van bedrijven en winkels, zoals V&D, kapsalon Rabiej en de rijwielhandel van Martien Trommelen op de hoek van Bredaseweg en Wilhelminalaan. 

Trommelen zit er trouwens nog steeds, maar nu aan de overkant; de winkel zit er al zo lang dat de kruising in de volksmond de naam ‘kruispunt Trommelen’ heeft gekregen.

Veranderd

Duidelijk is dat de Bredaseweg de laatst eeuw behoorlijk veranderd is. Vooral oudere Oosterhouters zullen veel plekken herkennen. De foto’s zijn afkomstig van bekende fotografen als Cor Huijben en Johan van Gurp, van de heemkring zelf en van de archieven in Tilburg en Breda.

 Voor 5 euro is er een boekje te koop bij de expositie, die maandag om 10.30 uur officieel geopend wordt door Martin van Halderen, oud-voorzitter van De Heerlijkheid Oosterhout. Tot en met vrijdag 27 oktober is de expositie gratis te zien tijdens de openingsuren van het gemeentehuis. Daarna gaan de panelen op tournee langs Oosterhoutse bejaardenhuizen en het Huis voor Erfgoed.