Volledig scherm
Oud-Oosterhouter Feyko Alkema (69) met sporthal Oosterhout in Alkmaar op de achtergrond.

Heel Alkmaar kent Oosterhout. Hoe komt dat?

ALKMAAR - De naam Oosterhout komt in Alkmaar opvallend vaak voor. Park Oosterhout, de Oosterhoutlaan, sportcomplex Oosterhout, middelbare school PCC Oosterhout, een vlindertuin, een flat en sinds deze week is er ook een wandeling met de naam Oosterhout. Wat heeft Alkmaar met Oosterhout? 

Oud-Oosterhouter Feyko Alkema (69), lid van de Historische Vereniging Alkmaar (HVA) geeft tekst en uitleg tijdens een rondleiding door de oude vestingstad. 

Volledig scherm
Vijver in park Oosterhout in Alkmaar. © Rob Musters

,,Het is heel simpel", aldus Alkema. ,,Oosterhout is afgeleid van de oud-Nederlandse betekenis van 'het Hout' oftewel park. En aangezien we al een park met de naam Westerhout hebben, werd een nieuw park in het oosten van de stad in de jaren vijftig Oosterhout genoemd. En in het kielzog daarvan volgden de Oosterhoutlaan,  sporthal Oosterhout, de school Oosterhout, de flat en de vlindertuin, omdat ze allemaal in of naast het park staan." 

Alkema, geboren in Maastricht, woont al veertig jaar in de kaasstad, waar hij als docent handvaardigheid, kunst- en cultuurgeschiedenis werkte. Het Brabantse Oosterhout kent hij ook. ,,Tijdens mijn studie aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg heb ik vijf jaar in Oosterhout gewoond. Ik woonde van 1973 tot en met 1978 aan de Hildebrandlaan. De basiliek en het Slotpark in het centrum vind ik mooi. De Brabantse gezelligheid viel me echter wat tegen.  Alkmaar bevalt me beter. De mensen zijn direct, maar ze zijn ook heel open en vriendelijk."

Kanovijver, speelweide en strand

Park Oosterhout in Alkmaar is een mooi stukje groen van 32 hectare met heuvels, vijvers, lange wandelpaden, kronkelpaadjes, speelweiden en volkstuinen. Het gemeentebestuur van Alkmaar zag het begin jaren vijftig helemaal zitten. 'Het stelt de bevolking in staat in de onmiddellijke nabijheid van hun woning (en meestal is dat een etagewoning) van zon en lucht te genieten en wat dit voor de kinderen betekent, die hier een kanovijver, speelweide en strand tot hun beschikking krijgen, laat zich nog beter begrijpen', zo schrijft het toenmalige college van B en W in 1956 aan de gemeenteraad. 

Alkema: ,,Van dat recreëren is weinig terechtgekomen. Niemand rolt hier zijn picknickkleed uit. De meeste mensen gebruiken het park, hoe mooi het ook is, alleen om hun hond uit te laten."

Gezondheid

Volledig scherm
Petrus Canisius College Oosterhout in Alkmaar. © Rob Musters

Alkmaar heeft met het Alkmaarderhout het op een na oudste stadspark van Nederland. Haarlem heeft het oudste. Het Alkmaarderhout werd in 1607 aangelegd als productiebos en als wandelgebied. Een park waar de elite kon flaneren. In de volksmond heet het Westerhout, omdat het ten westen van de stad ligt. Als in de jaren vijftig van de vorige eeuw in het oosten de nieuwe volkswijk Overdie wordt gebouwd, hoort daar ook een park bij, omdat dat goed is voor de gezondheid van de arbeiders. 

Alkema: ,,Het Westerhout hadden we al in Alkmaar, dus dat nieuwe park werd Oosterhout. En in dat nieuwe park moesten dezelfde faciliteiten komen als in Westerhout. Beide parken hebben een kanovijver, een speelweide, een kinderboerderij, een lange laan, volkstuinen en aan de rand een voetbalclub. Naast Westerhout lag het oude AZ-stadion. Bij Oosterhout ligt nog steeds het terrein van Alkmaarse Boys." 

In het park staat ook sportcomplex De Oosterhout, de school, het Petrus Canisius College, dat ook de toevoeging Oosterhout kreeg vanwege de locatie naast het park net zoals de flat en de vlindertuin. Alkema: ,,Iedereen in Alkmaar kent de naam Oosterhout. Ze denken dan alleen niet aan Brabant." 

Er worden in Alkmaar geregeld stadswandelingen gehouden die onder meer door park Oosterhout voeren. De eerstvolgende is op 9 juli.

Volledig scherm
Middelbare school PCC Oosterhout in Alkmaar. © Rob Musters
Volledig scherm
Feyko Alkema bij park Oosterhout in Alkmaar. © Rob Musters
Volledig scherm
Muziekkiosk in park Westerhout Alkmaar. Lijkt op de Schelp in Oosterhout. © Rob Musters
Volledig scherm
Park Westerhout in Alkmaar. Alkmaar heeft park Westerhout en park Oosterhout. © Rob Musters