Volledig scherm
Het luchtdoelkanon uit de Tweede Wereldoorlog staat nu nog in de polder van Lage Zwaluwe. Op zijn nieuwe plek moet het kanon straks beter te zien zijn. © Caroline Van Schubert

Haven Lage Zwaluwe krijgt nieuw monument

Een oud kanon en een maquette over de geschiedenis van veerdienst Thor. In mei 2020 wil Erfgoed Vereniging Heerlijkheid Hooge en Lage Zwaluwe de monumenten aan de rivierzijde van de buitenhaven in Lage Zwaluwe officieel onthullen. De vergunningen zijn onlangs verleend.

De erfgoedvereniging heeft het luchtdoelkanon al langer in haar bezit. Het werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gebruikt om de Moerdijkbrug te verdedigen. In 1987 werd het in de uiterwaarden teruggevonden. De vereniging knapte het kanon op en plaatste het later in een natuurgebied in de buurt van molen Schuddebeurs in Lage Zwaluwe.

Ideale locatie

,,Maar daar is het kanon nauwelijks bereikbaar voor het publiek, dus willen we het verplaatsen naar de rivier", vertelt Leen ten Haaf van Erfgoed Vereniging Heerlijkheid Hooge en Lage Zwaluwe. De aangevraagde vergunningen bij zowel de gemeente Drimmelen als Rijkswaterstaat zijn al binnen. De plek aan de rivier is volgens Ten Haaf een ideale locatie: het is niet alleen drukbezocht door toeristen en recreanten, maar speelde ook in de oorlog een belangrijke rol.

,,Hier lag de oude aanlegsteiger van de veerdienst Thor, die in de oorlog zorgde voor vervoer tussen Geertruidenberg en Rotterdam. De veerboot werd in 1944 beschoten door Engelse jachtvliegtuigen. De stuurman raakte zwaargewond en de veerboot voer stuurloos op de dam, net voorbij die plek in Lage Zwaluwe."

Het plan ligt nu op tafel bij Rijkswaterstaat. Wanneer er goedkeuring is, wordt het kanon verplaatst naar de nieuwe locatie. In mei wordt het gezamenlijke monument met de maquette erbij onthuld.