HAP Oosterhout op eigen benen

Huisartsenpost Oosterhout stapt per 1 januari uit de Stichting Huisartsenposten West-Brabant (HAPWB). De huisartsen van de regio Oosterhout hebben aangegeven de spoedeisende huisartsenzorg buiten kantooruren in eigen beheer te willen nemen. De spoedeisende zorg wordt overgedragen aan de Zorggroep Regio Oosterhout en Omstreken (Zorroo). 

Volgens Zorroo-directeur Daan Kerklaan heeft de overname geen gevolgen voor de patiënten. "Inwoners kunnen tijdens de avond-, nacht- en weekenduren bij spoedeisende zorgvragen op de gebruikelijke manier een beroep blijven doen op de huisartsenpost in Oosterhout. Het telefoonnummer blijft ook hetzelfde."

Het zorggebied omvat ongeveer 145.000 inwoners uit Den Hout, Dongen, Drimmelen, Geertruidenberg, Hoge Zwaluwe, Lage Zwaluwe, Made, Molenschot, Oosteind, Oosterhout, Raamsdonk, Raamsdonkveer, Rijen, 's Gravenmoer, Terheijden en Wagenberg. 

Volgens Kerklaan heeft het besluit van de huisartsen om de Stichting Huisartsenposten West-Brabant te verlaten, vooral te maken met manier van werken. "We doelen dan vooral op de opvang van verwarde mensen en ouderen. Dat komt steeds vaker voor en wij vinden dat voor deze mensen een aparte 'zorgschil' moet worden gemaakt. Concreet: extra bedden in bijvoorbeeld verzorgingshuizen die kunnen worden gebruikt voor de tijdelijke opvang van deze mensen. Wij willen dit gaan regelen en hebben hiervoor ook subsidie aangevraagd. We hebben het idee dat de Stichting Huisartsenposten daar veel minder mee bezig is dan we zouden willen. Het was voor ons een hele belangrijke reden om de zorg in eigen beheer te gaan voeren", aldus de Zorroo-voorman. 

Peter Aben, directeur/bestuurder van HAPWB geeft aan dat het vertrek van de Oosterhoutse huisartsen geen gevolgen heeft voor zijn organisatie. "Nee, want de medewerkers van HAP Oosterhout werkten bijvoorbeeld niet voor onze overige huisartsenposten in Breda, Etten-Leur, Roosendaal en Bergen op Zoom. De artsen hebben in juli aangegeven dat ze graag in eigen beheer verder willen en in goed overleg is dat dus in korte tijd gelukt." Volgens Aben heeft hij geen duidelijk antwoord gekregen op de vraag waarom de artsen uit HAPWB stappen. Volgens hem is ook de stichting bezig nieuwe afspraken te maken voor de opvang van onder meer verwarde mensen die thuis wonen.