Volledig scherm
Raamsdonksveer - Het Technasium van het Dongemond College heeft de opdracht gekregen een Multifunctionele OntmoetingsPlek (MOP) te ontwerpen. In september en oktober zijn 12 groepjes Havo 3 leerlingen van het Dongemond College hiermee aan de slag gegaan. Donderdag presenteerden ze de ontwerpen in de raadzaal van het gemeentehuis. © Pix4Profs/Johan Wouters

‘Hangplek is meer dan een suffe zeecontainer’

RAAMSDONKSVEER  - Een beschutte plek waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten, en een plek in het Koningspark waar overdag basisschoolleerlingen terecht kunnen voor lessen over de natuur. Kun je die twee wensen combineren? Het was een opdracht van de gemeente waar de Technasium-leerlingen van het Dongemond College wel raad mee weten.

 In de raadzaal van het gemeentehuis presenteerden de derdejaars Havoleerlingen  hun ideeën voor een Multifunctionele Ontmoetingsplek (MOP) aan gemeente, handhavers en wijkbewoners. 

De schetsen uit de lessen Onderzoeken en Ontwerpen vielen in goede aarde. ,,Ik ben blij dat er ontwerpen tussen zitten die meer zijn dan een suffe zeecontainer waar je jongeren in zet”, aldus de jongerenwerker die meekeek bij de presentatie in de zaal van het gemeentehuis in Raamsdonksveer.

Of hij er zelf in zou willen wonen?, vroeg de jongerenwerker aan leerling Jop toen hij  met zijn groepje hun ontwerp presenteerde. ,,Ik ga daar zelf niet in mijn eentje zitten”, zei Jop direct, ,,ik zit zelf liever binnen. Maar als die jongeren toch niet thuis willen zitten dan moet het wel lekker beschut zijn.” Daarom hadden ze een afdak getekend en was het ook een kwestie van 'leuk aankleden’.

Quote

Ik ga daar zelf niet in mijn eentje zitten

Jop, leerling Dongemond College

Een andere groep ontwierp een skatebaan zodat er buiten de plek ook nog wat te doen was. Of een tafel met haken in de muur waaer plantjes aan kunnen hangen voor de buitenlessen van de basisscholieren, de andere gebruikers van de MOP. 

Budget

Zonnepanelen had zowat elk groepje wel op het dak getekend, of gras als duurzaam alternatief. Een voorwaarde was wel dat ze binnen het budget van 20.000 euro moesten blijven. Dat werd moeilijk voor de groep die een drijfark schetste, met draaibare banken. Ook zat er een toren in een van de ontwerpen, ,,omdat de jongeren een wens hadden om hoog te zitten". Of de wijkbewoners daar gecharmeerd van zijn, is nog de vraag.  

Nog in 2019 wordt er één ontwerp gekozen dat daadwerkelijk gemaakt zal worden om het medio 2020 in het Koningspark in Raamsdonksveer te plaatsen. Het zou mooi zijn als dat de VMBO-afdeling van het Dongemond die opdracht krijgt; het wordt in ieder geval als keuzeproject in de lessen opgenomen.