Handen op elkaar in Gilze en Rijen voor natuurproject Wouwervallei

De gemeenteraad van Gilze en Rijen is gisteravond unaniem akkoord gegaan met het voorstel 'Wouwervallei'. In dat plan wordt de Gilzewouwerbeek ontwikkeld tot een stroom met een natuurlijker verloop.

Met het groen licht van de raad kunnen de gemeenten Gilze en Rijen en Breda, het waterschap, Natuurplein Baronie en de Natuur- en Landschapsvereniging Gilze en Rijen (NLGR) door met die ontwikkeling.

Nagenoeg alle fracties in de gemeenteraad waren vol lof over het plan, dat begon als een burgerinitiatief. ,,Dit is een goed voorbeeld van burgerparticipatie'', verwoordde Ruud van Iersel van Kern'75 het gevoel in de raad.

Pareltje

Volledig scherm
Maaike Riemslag en Will van Riel van natuur- en landschapsvereniging Gilze en Rijen. © Johan Wouters / Pix4Profs

“We omarmen dit voorstel en stemmen ermee in. Chapeau! Laten we nu het verdere plan afwachten en het initiatief volgen. Dit pareltje voor Gilze en Rijen moet wat ons betreft groeien.‘’

Fractievoorzitter Peter von Meijenfeldt van de Partij van de Arbeid wilde een amendement indienen om een voorfinanciering van de gemeente voor het plan vast te stellen, maar daar wilde wethouder Aletta van der Veen niet aan: de gemeente kan alleen aan voorfinanciering beginnen als aan voorwaarden is voldaan.

Carte blanche

“Wat we nu moeten doen, is dit burgerinitiatief borgen'', zei ze. ,,Dat is in dit stadium voldoende, daarmee kunnen ze door. Maar het kan niet zo zijn dat we nu carte blanche geven voor financiering zonder dat we precies weten wat de plannen allemaal inhouden'', vond ze.

Quote

Ze kunnen nu door. Maar het kan niet zo zijn dat we nu carte blanche geven voor financie­ring zonder dat we precies weten wat de plannen allemaal inhouden

Aletta van der Veen, Wethouder

,,Dan kunnen we ook pas kijken of we er vanuit alle partijen een projectregisseur op zetten. Voorlopig moet dit een burgerinitiatief blijven'', aldus de wethouder.

Met het plan van de NLGR ontstaat de grootste natuurontwikkeling ooit in de gemeente. De Wouwervallei moet hiermee een 8 kilometer lang natuurlint door het landschap van het Gilzer buitengebied vormen, compleet met wandelpaden en waterbekkens.

Flora en fauna

Flora en fauna krijgen weer alle ruimte. Zo moet het stroompje weer vis krijgen, wat nu onmogelijk is door de sluis in de beek aan de Lange Reit. De leefomstandigheden van bijvoorbeeld insecten moet worden vergroot door zogenaamde insectenhotels.

Voor de financiering van de ontwikkeling zijn diverse potjes beschikbaar. De gemeente Breda deelt mee in de kosten omdat de Gilzewouwerbeek uitkomt in een natuurgebied dat Breda onder Bavel heeft laten gerealiseerd. Door een meer slingerende Gilzewouwerbeek houdt de beek meer water vast, en heeft Breda bij extreme regen minder overlast.

Volledig scherm
Het overzicht van het plan voor natuurgebied Wouwervallei tussen Breda en Gilze. © Illustratie NLGR