Volledig scherm
Foto Johan wouters/pix4profs © Johan Wouters

Hamoterrein lijkt decor voor horrorfilm in Oosterhout

OOSTERHOUT - Verlaten en verwilderd ligt het Hamoterrein aan de Statendamweg in Oosterhout erbij. Voorlopig zal hier geen verandering in komen. Agrimarkt heeft interesse zich hier te vestigen, maar de gemeente ziet dit niet zitten. Sinds het sluiten van Tennis Vereniging Hamo, drie jaar geleden, staan het pand en omliggende terrein, totaal 7.000 vierkante meter, leeg.

Dit tot grote teleurstelling van eigenaar Louis Vermijs. "De afgelopen jaren zijn er meerdere geïnteresseerden geweest. Vooral supermarkten zien een ideale locatie in dit terrein. Ik heb gekozen met Agrimarkt in gesprek te gaan. Maar ik blijf afhankelijk van de gemeente. Zij moeten hun goedkeuring geven", vertelt Vermijs.

In een brief die het college vorige week aan de raad stuurde staat dat het vestigen van een tweede supermarkt als de Agrimarkt op het Hamoterrein geen optie is. Dit bleek uit het onderzoeksrapport van BRO. Wethouder Marcel Willemsen (CDA): "Losse supermarkten zorgen dat je de bezoekers uit de binnenstad haalt en dit willen we juist vermijden."

Winkelen en boodschappen doen combineren

Volgens Vermijs is deze visie te weerleggen. Hij draagt argumenten aan waarom Agrimarkt hier wel moet komen. "Allereerst ligt het terrein aan de juiste kant van het centrum. De Wilhelminalaan naar het centrum is altijd helemaal verstopt. De Statendamweg is makkelijk aan te rijden. Ook blijkt uit een rapport van de Agrimarkt dat dit een goede locatie is voor hun concept. Met zo'n formule haal je meer mensen naar Oosterhout. Het terrein ligt dicht bij het centrum en mensen kunnen daardoor winkelen en boodschappen doen combineren."

Andere oplossingen voor het opvullen van het Hamoterrein zijn vrij lastig. "De kosten die gemaakt moeten worden om er bijvoorbeeld een opslaglocatie van te maken zijn hoog. Het pand moet onder meer aan de nieuwe brandveiligheidsvoorschriften voldoen, ongeacht welke invulling er in komt. Met het verhuren van opslag haal je deze investering er niet uit. Eigenlijk is slopen de meest voor de hand liggende oplossing."

Tot die tijd is het aangezicht van het terrein op z'n zachtst gezegd onaantrekkelijk. "Onderhoud is duur. Geen beginnen aan. Ontwikkelaars kijken er echt wel doorheen. Zij zien de locatie en de ruimte en letten niet op onkruid. Mocht iemand het terrein gaan huren of kopen, dan is de wildgroei in een middag weggemaaid."