Volledig scherm
Deze medewerker was aan het werk aan het ketelhuis. "Olie spoot rondom ons heen. Ben meteen gevlucht." © Jamaica Vink

Grote oliebrand op industrieterrein in Oosterhout, sein brand meester gegeven

OOSTERHOUT - Op industrieterrein Weststad in Oosterhout stond vrijdagmiddag zo'n 5.000 liter olie in brand bij systeemvloerenfabrikant Dycore. De brandweer was met tachtig mensen, twaalf wagens en een blusboot aanwezig om het vuur te bestrijden. Om drie uur gaven zij sein brand meester en begon het nablussen. Waarschijnlijk ontstond de brand bij onderhoudswerkzaamheden aan een installatie.

De brand zorgde voor grote rookwolken. Volgens politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage is het nog onduidelijk of er 'iets raars' in deze dikke olierookwolken zat, maar adviseerde ramen en deuren dicht te houden tijdens de brand. Alle bedrijven in een omtrek van 500 meter werden ontruimd en het Wilheminakanaal was afgesloten. Er werd vrijdagmiddag ook een NL-alert verstuurd.

Gewonden
​De brandweer heeft één persoon van het dak moeten redden. Deze is vervolgens nagekeken door ambulancepersoneel vanwege het inademen van rook. Medewerker Frank van Halteren raakte gewond toen hij kokende olie op zijn hand kreeg. "Ik was met drie anderen bezig met onderhoud aan de ketels", vertel hij. "Vervolgens spoot de olie opeens in het rond en moesten we vluchten." Geruchten over een explosie kan de politiewoordvoerder niet bevestigen.

Chemische activiteit
Burgemeester Stefan Huisman kwam naar Weststad om zich te laten informeren over de situatie: "Weststad is een bedrijventerrein met veel chemische activiteit. Het kan dat daar een keer een ongeluk gebeurd. Voor nu ben ik vooral blij dat er geen zwaargewonden zijn en dat de brandweer adequaat heeft gereageerd."

Ontruimde bedrijven
De brand brak rond half twaalf uit. Rond 14.15 uur werd de rookontwikkeling minder en gingen brandweermensen met maskers het gebouw in. Drie kwartier later was de brand uit. Ontruimde bedrijven mochten weer aan de gang, zo ook de vrachtwagens die stilstonden op het terrein en de schepen in het Wilheminakanaal.

Volledig scherm
© Mathijs Bertens/ Stuve fotografie
Volledig scherm
De eerste medewerkers mochten rond 14.00 uur terug richting het kantoorgedeelte van het bedrijf. © Jamaica Vink
Volledig scherm
© Jamaica Vink
Volledig scherm
© Mathijs Bertens / Stuve fotografie